Sikeres mérföldgyűjtés: Weöres Szabolcs teljesítette a Retour á la Base versenyt

Weöres Szabolcs 28. lett a Retour á la Base regattán, 12 nap 15 óra 18 perc és 57 másodperces idővel teljesítette a Fort-de-France – Lorient távot.

Szabolcs teljesítményével „bezsebelte” a megtett 3464 tengeri mérföldet is, ami a 2024-es Vendée Globe szempontjából fontos. A Retour á la Base ugyanis a jövő évben rajtoló Vendée Globe egyik fontos kvalifikációs versenye, a magyar hajós számára az volt a cél, hogy az Atlanti-óceán átszelése után épségben megérkezzen és az út során tesztelje New Europe nevű vitorlását. Emellett – mint minden résztvevő – még egy kedves feladatot is kapott a szervezőktől: célba juttatni egy zsák kakaóbabot, amelyből majd Franciaország legnevesebb pörkölője, Anne Caron készít hajónként 400 darab csokoládét. 

„Ez volt az év utolsó szólóversenye, többekkel arról beszéltünk, hogy emiatt kiemelt fontosságúvá vált, hiszen tényleges felkészülést jelentett a jövő évre és a Vendée Globe-ra” – nyilatkozott a szerdai befutó után Weöres Szabolcs. „Nagyon komoly év áll mögöttünk, minden versenyen indultunk, amit az IMOCA osztályban rendeztek, és minden versenyt teljesítettünk. Százszázalékosak vagyunk! Rengeteg mérfölddel és tapasztalattal lettünk gazdagabbak, pozitív év van mögöttünk, amelynek során rengeteget tanultunk, temérdek új tudással gyarapodtunk. Boldogsággal tölt el, hogy ez az év jobban sikerült, mint a tavalyi, izgatottan várjuk 2024-et.”

fotó: Jean-Louis Carli / Alea / Retour à La Base

Weöres Szabolcs 2023-ban négy nagy nemzetközi versenyt teljesített sikerrel, amivel fontos lépéseket tett a Vendée Globe-indulás felé. A New Europe átépítése után júliusban Fa Nándorral vett részt az 50. Rolex Fastnet Race-n, 3 nap, 10 óra, 28 perc, 57 másodperc alatt hajózták végig az angliai Cowes és a franciaországi Cherbourg közötti távot a legendás Fastnet sziklát megkerülve, 348 tengeri mérföldet begyűjtve a Vendée Globe szempontjából.

Szeptemberben a Défi Azimuton Weöres Szabolcs társa Irina Gracheva volt, a Vizcayai-öbölben rendezett viadalon 2 nap, 14 órás idővel a New Europe 29. lett, de ami ennél fontosabb, 294 mérföldet könyvelhetett el a kvalifikációban.

Novemberben következett a korábban a Kávé útja néven elhíresült Transat Jacques Vabre, amelyen Weöres Szabolcs ismét Irina Grachevával vett részt. Az IMOCA 60-asok 40 hajót számláló mezőnyében a 26. helyen értek célba. A Le Havre és Martinique közötti transzatlanti versenyen a táv 3750 mérföld volt, ebből 1880 mérföldet írhatott jóvá a magyar vitorlázó. Kis pihenő után pedig következett a Retour à la Base, amelyen immár szólóban kellett megtenni a visszautat Franciaországba.

fotó: Jean-Louis Carli / Alea / Retour à La Base

Weöres Szabolcs összességében 10 168 mérföldet szerzett eddig, amivel jó helyen áll a kvalifikációs listán. Jövőre 40 vitorlázó vághat neki a szóló földkerülésnek. A magyar hajós tavaly szintén négy versenyen gyűjtötte a mérföldeket, ezek közül a leghosszabb a Route du Rhum (A rum útja) volt 3550 mérfölddel; Weöres Szabolcs első magyarként teljesítette a világ egyik legnépszerűbb óceáni viadalát.

A megterhelő sorozat után Weöres Szabolcs karácsonyra hazatérhet családjához, hogy kipihenje a fáradalmakat és erőt gyűjtsön a jövő évi feladatokra. A Retour á la Base regattán nyújtott teljesítményének értékét növeli, hogy már a verseny elején víz alatti tárggyal ütközött, aminek következtében eltört vitorlásának bal uszonya. Később le is szakadt a víz alatti rész, enélkül kellett megtennie a táv nagy részét.

Weöres Szabolcs Fa Nándor nyomdokaiba lépve második magyarként indulhat a vitorlázás Everestjének is nevezett Vendée Globe-on, a világ legnehezebbnek számító sportversenyén, amelyen a résztvevőknek egyedül, külső segítség és kikötés nélkül kell körbehajózniuk a bolygót. Terve megvalósításában a Szerencsejáték Zrt., az MVM, a GreenGo és az MBH Bank is segíti. A tizedik Vendée Globe egy év múlva, 2024. november 10-én rajtol Les Sables d’Olonne-ból.

fotó: Jean-Louis Carli / Alea / Retour à La Base

fotók és forrás: Szabi Ocean Racing

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!