Weöres Szabolcs teljesítette a Rum útját!

Weöres Szabolcs (Szabi Ocean Racing) 14 nap 22 óra 19 perc alatt vitorlázta végig a Saint-Malo és Pointe-à-Pitre közötti távot.

Ezzel magyar vitorlázó először teljesítette a világ egyik legnépszerűbb óceáni egyszemélyes vitorlásversenyét, az Atlanti-óceán átkelő, négyévente megrendezett Route du Rhum-ot. Azzal, hogy Szabolcs immár maga mögött tudhatja légvonalban 3543 tengeri mérföldes távot, nagy lépést tett célja, a 2024-es Vendée Globe egyszemélyes földkerülő versenyre való kvalifikáció felé.

Weöres Szabolcs – Fa Nándor nyomdokaiba lépve – szeretne ott lenni a 2024-ben a Vendée Globe-on, az egyszemélyes, kikötés és segítség nélküli földkerülő vitorlásversenyen. Ennek a projektnek egyik kiemelten fontos állomása volt most a Route Du Rhum – Destination Guadeloupe teljesítése.

“Nagyon boldog vagyok, hogy sikerült teljesítenem a versenyt, fantasztikus élmény volt és egy nagyon fontos előrelépés a projekt szempontjából. Ennél többet nem is nagyon kívánhattam volna erre az évre, minthogy meglegyen ez a verseny! Rengeteg tapasztalatot tudtam gyűjteni mind az óceáni szólóvitorlázásról, mind a hajóról. Egy ilyen hosszú verseny alatt állandóan alkalmazkodni kell a kihívásokhoz, és az éppen aktuális időjárási előrejelzések tükrében döntéseket hozni. A kockázatkezelés, a stratégia, a rugalmasság és alkalmazkodás, valamint a felelősségvállalás áll a középpontban. Ez meglehetősen komplex és kimerítő” – összegezte a nyílt óceánon egyedül töltött bő két hetet a célba érést követően Weöres Szabolcs.

A magyar vitorlázó januárban jutott hozzá a 2007-ben épült hajóhoz, amelyen az év eddig eltelt részében az összes szükséges szervízmunkálatot elvégezték – a nyár folyamán csaknem elemeire szedték a hajó szerelvényeit, felújították, kicseréltek, amit szükségesnek találtak, tehát a Route du Rhum – Destination Guadeloupe versenyen már egy jó állapotú hajóval állt rajthoz. A hajó a versenyen résztvevő 38 fős IMOCA60-flottában régi motorosnak számít.

A mostani verseny legfontosabb célkitűzése a hajó kiismerése és az egyszemélyes óceáni versenyzésben való tapasztalatszerzés, valamint a biztonságos célbaérés volt – amivel egyben teljesítette is a fő cél, a 2024-ben rajtoló Vendée Globe-on való részvétel egyik kvalifikációs feltételét.

“Még nagyon sok feladat áll előttünk, sőt, most kezdődik csak igazán a felkészülés, de a Route du Rhum – Destination Guadeloupe tapasztalatai rendkívül fontosak a továbblépéshez. Most a verseny során begyűjtött adatok és tapasztalatok részletes elemzése következik, megtervezzük a továbbiakat. Ehhez nélkülözhetetlen az eddig is hatalmas támogatást nyújtó, kis létszámú, de lelkes és kiváló szakemberekből álló csapatom munkája. Mellettük kulcsszerepet játszanak azok a támogatók, akikkel – osztozva a vízióban – lépésről-lépésre haladva építjük fel a lehetőségét annak, hogy a Fa Nándorral kezdődött magyar történet most velem folytatódhasson. Köszönettel tartozom a főtámogató Szerencsejáték Zrt.-nek és a többi támogatómnak, valamint a csapatom minden tagjának, akik végig mellettem voltak, és együtt dolgoztunk azon, hogy a hajó és én is készen álljak erre a versenyre és sikerrel teljesítsem a kihívást.”

Szabolcs első nyilatkozata a befutót követően – először angolul, aztán magyarul:

YouTube video

A Szabi Ocean Racing projekt támogatói:

Szerencsejáték Zrt.

MVM Csoport

Mol-Új Európa Alapítvány

Green Go Budapest

Be Light

878Co

Solarmarkt

Petrányi Autó

Ursuit

Musto

Gottifredi Maffioli

LakePro Rigging

fotók és forrás: szabiracing.com

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!