Kritikus atlanti átkelés: itt a versenykiírás a New York Vendée regattára

Július 6-án a szervezők nyilvánosságra hozták a New York Vendée – Les Sables d’Olonne transzatlanti verseny kiírását. A regatta 2024. május 29-én rajtol.

Az Atlanti-óceánt átszelő egyszemélyes vitorlásverseny több dologban is meghatározó a következő, szintén 2024-ben megrendezendő Vendée Globe szempontjából. Ez lesz a második New York Vendée – Les Sables d’Olonne, amely már most nagyszabású eseménynek ígérkezik, várhatóan mintegy negyven hajós áll rajthoz (szemben a 2016-os tizennéggyel).

Ez az atlanti-óceáni átkelés lesz az utolsó kvalifikációs verseny a 2024-es Vendée Globe-ra. A kvalifikációhoz a hajósoknak két kvalifikációs versenyen muszáj részt venniük: egyen 2022-ben vagy 2023-ban és egyen 2024-ben. Ezek közül az egyiket úgy kell befejezniük, hogy a menetidejük nem lehet több, mint a győztes menetidejének 50 százalékkal növelt értéke.

A New York Vendée – Les Sables d’Olonne az utolsó verseny, amelyen a VG-n indulni szándékozók mérföldeket gyűjthetnek arra az esetre, ha a szóló földkerülőre negyvennél többen kvalifikálják magukat. Ekkor ugyanis a gyűjtött mérföldek döntenek a jelöltek között. Hangsúlyozandó a verseny fontosságát, a szervezők különleges súlyt adtak neki: minden egyes megtett mérföld másfélszeresen számít, így a regatta „többet ér”, mint bármelyik másik válogató!

Figyelembe véve a hajók utóbbi években bekövetkezett technológiai fejlődését, könnyen lehet, hogy sikerül megdönteni a verseny rekordidejét (Jérémie Beyou: 9 nap, 16 óra, 57 perc, 52 másodperc). A díjátadó ünnepség 2024. június 9-én, Les Sables d’Olonne-ban lesz.

A versenykiírás.

Összefoglaló a 2016-os versenyről, angol nyelven:

YouTube video

(forrás: vendeeglobe.org, fotók: newyorkvendee.org)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!