Kezdjük el az edzést a Kékszalagra!

2017. március 3.
Címkék :

6735_Balaton_Kekszallag_verseny_Fured_korzetebenA vitorlázás összetett sport: ugyan nem mindig jár kemény fizikai munkával (bár egy spi felhúzás felér egy 100 méteres sprintfutással), mégis érezhetjük egy versenyzéssel töltött hosszú nap végén, hogy teljesen kimerültünk.

Hiába nem mozgunk olyan sokat, fejben végig jelen kell lennünk, egyszerre kell figyelnünk számtalan tényezőre, és ehhez még gyakran társulnak szélsőséges körülmények is: kánikula, szélcsend vagy éppen viharos szél, erős hullámzás és hideg. Vitorlázás közben sokszor nem tudjuk alapvető szükségleteinket sem kielégíteni: éhesek, szomjasak vagyunk, fázunk, pisilnünk kell. Egy olyan többórás versenyen, mint amilyen a Kékszalag, aki jobban tűri ezt a megterhelő állapotot, az but be előbb a célba.

kekszalag_1920_700
Vitorlázásra igazán jól csak vitorlázással lehet edzeni, de itt a mérsékelt éghajlati övön erre fél évig szűkösek a lehetőségeink. Ezért kreatívnak kell lennünk, ha nem szeretnénk télen ellustulni. Mindenképp javasolt valamilyen hosszú távú sportot űzni: a futás ebben az esetben 6 km felett kezdődik, és mint tudjuk, sosincs túl hideg, legfeljebb a ruha kevés. Orrvitorla felhúzásra specializált mancsaftoknak is hasznos ez, ők a normál tempójú futást kiegészíthetik rövidebb sprint szakaszokkal, kilométerenként lenyomhatnak húsz fekvőt vagy ugrálhatnak ugyanennyit – majd folytassák a futást normál tempóban.

IMG_5463
A taktikai gondolkodás javítására manapság egyre jobb virtuális vitorlázós játékok segítenek: az E-regatta online elérhető, míg a cWind sailing simulatort és a Virtual skippert mobiltelefonunkra tölthetjük le. Emellett nem árt up to date-nek lenni a legújabb versenyszabályokkal, taktikai fogásokkal kapcsolatban sem, utóbbiakhoz a legnagyobb segítség, ha vitorlásvideókat nézünk értő szemmel, a versenyzési stratégiára, taktikára koncentrálva.

virtual_skipper_4__gonki_na_katamaranah_1600
Így a hideg idő ellenére nem érdemes tétlenül várnunk a nyarat. A testi és mentális szárazföldi felkészüléssel nagy előnyre tehetünk szert passzívabb versenytársainkkal szemben!

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!