Késik a norvég robothajóprogram

Tavaly júliusban még arról volt szó, hogy 2019-ben jöhetnek a távirányítással működő hajók, amelyek 2020-ban teljesen önállóan működhetnének. A jelenlegi tervek azonban már 2022-ről szólnak.

A Yara Birkeland nevű konténerszállító hajó 6 méter hosszú modelljét a Kongsberg Maritime az Oslo-fjordban tesztelik. A tervek alapján a jármű 2022-től a Yara cég Porsgrunnban lévő vegyianyag-gyára, és a breviki és larviki konténerkikötő között fog közlekedni naponta a fjordokban és a Skagerrak tengerszorosban, teljesen önállóan, személyzet nélkül. Az üzemnél már építik a mólót, és a projektre átszámítva több mint 26,4 millió eurót különített el a cég. Ezen összeg felébe kerül a Yara Birkeland, amely 80 méter hosszú lesz és 15 méter széles, s képes lesz 120 szabványos konténert elszállítani. Ezáltal a hajó naponta 100 konténerszállító teherautót válthat ki, amelyek jelenleg a szűk utcákon és a lakóterületeken keresztül közlekednek.

A Yara Birkeland gazdaságos módban körülbelül 4 óra alatt teszi meg az 50 kilométeres távolságot Porsgrunn és Larvik között. Bjorn Tore Orvik, a cég projektvezetője elmondta, hogy a fedélzeten lévő lítiumakkumulátorok üzemideje körülbelül 30 óra. Az első, személyzettel együtt végrehajtott próbautakat 2020-tól tervezik, a személyzet nélkülieket pedig 2022-től. A be- és a kirakodás teljesen automatikusan történik majd.


A Yara Birkeland a norvég kormány közlekedési terve alapján épül és a világ első önállóan közlekedő és károsanyag-kibocsátás nélkül működő konténerszállító hajója lesz – írta az sg.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!