Új időpontban a Kékszalag

2020. május 22.
Címkék :

Július 30. és augusztus 1. között rendezik meg a Balaton legnagyobb vitorlásversenyét, a Kékszalagot. Az idei versenyt névadó támogatóként segíti a Raiffeisen Bank Zrt., így a megmérettetés hivatalos neve 52. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj lesz.

A Magyar Vitorlás Szövetség elnöksége Balatonfüred városával, a szponzorokkal és a médiapartnerekkel folytatott egyeztetéseket követően úgy döntött, hogy az 52. Kékszalag Nagydíjat az eredetileg tervezett július 2–4. helyett július 30. és augusztus 1. között rendezik meg. Bár Európa leghosszabb és a Balaton legnagyobb vitorlásversenyének időpontja a hagyomány szerint mindig azon júliusi napokra esik, amelyek legközelebb esnek a teliholdhoz, az idén a koronavírus-járvány ezt felülírta.

Kollár Lajos, a Magyar Vitorlás Szövetség elnöke elmondta: „Remélem, hogy a hatósági korlátozó intézkedések fokozatos feloldásával minél jobban megjön majd a vitorlázók kedve a versenyzésre.” Szerinte a vitorlázás egészségügyi szempontból teljesen biztonságos, hiszen a résztvevők a rajtot követően szétoszlanak a vízen. Az elnök szerint az sem lehetetlen, hogy a hajózás nélküli tavasz után a résztvevők száma megközelítheti az 50. jubileumi Kékszalagon elért 681 hajós rekordot.

Az elmúlt években a verseny hangsúlyos részei voltak a parti kísérőrendezvények, az idén ezeken a területeken várhatóan korlátozásokra kell számítani az egészségügyi előírások miatt, az elsődleges szempont a verseny megrendezése és a versenyzők biztonsága. Az érdeklődők a versenyt az M4 Sport élő közvetítésében és MVSZ saját kommunikációs felületein követhetik majd figyelemmel.

A verseny főtámogatója névadóként a Raiffeisen Bank Zrt. lesz, Zolnai György, a pénzintézet vezérigazgatója hangsúlyozta: „Büszkék vagyunk arra, hogy továbbra is részesei lehetünk Európa legrégebbi tókerülő versenyének, és bízunk abban, hogy az idei évben is nagyon jó versenyt láthatnak majd a nézők.”

A 52. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj a megszokott útvonalon halad majd, azaz a Balatonfüred–Balatonkenese–Siófok–Keszthely–Balatonfüred távot kell 48 óra alatt teljesítenie a versenyzőknek. Tavaly 561 hajó állt rajhoz, amelyből a rendkívül gyenge szélben végül 269 futott be a limitidő alatt. A versenyt a Petrányi Zoltán kormányozta Racing Django katamarán nyerte, amely 15 óra 37 perc alatt teljesítette a távot.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!