Kálvária a fenyvesi ásványvíz körül

2022. január 19.
Címkék :

Tizenöt év alatt több millió liter gyógyhatású ásványvíz folyt el a semmibe Balatonfenyves határában. A kutat és a környező területet az évek során többen is próbálták megszerezni, hogy aztán közkinccsé tegyék, ám a szándék mindeddig meghiúsult.

Az elkallódó fenyvesi víz ügye arra sarkallta Steinmetz Ádám képviselőt, hogy lépéseket tegyen az ásványvíz hasznosításának érdekében. Az Országgyűlés elé vitte a fenyvesi ásványvíz ügyét és a benne rejlő lehetőségeket.

Nonszensznek tartom, hogy minősített ásványvíz folyik el, ami érték. Tekintettel arra, hogy a bolygón vannak olyan helyek, ahol nincs ivóvíz, a balatonfenyvesi pazarlást elfogadhatatlan luxusnak tartom – mondta Steinmetz Ádám, aki azt is kidolgozta, hogy mit tehetne az állam, hogyan hasznosíthatná a kútból folyamatosan ömlő, huszonnégy fokos minősített ásványvizet.

Steinmetz Ádám egyelőre azt a választ kapta Kontrát Károly államtitkártól, hogy az állam nem kíván az ásványvíz ügyével foglalkozni. „Amelett, hogy értékesíteni lehetne a természeti kincset, munkahelyteremtő palackozóüzem is létesülhetne a területen, amelynek első lépésként a tulajdonjogát kellene rendezni” – mondta Steinmetz Ádám. A szóban forgó kút ugyanis egy magántelken van, amely a Nagyberekbe nyúlik.

A jelenlegi tulajdonos egyelőre nem szeretne megválni a telektől, amely az előző tulaj által terhelve van. A helyzetet az is bonyolítja, hogy a telek a Nagyberek szélén fekszik, így a terveket a Natura 2000 programhoz is igazítani kellene – írta a sonline.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!