Júniustól indul a Nádas Cup

A Nádas Cup sorozat célja, hogy elősegítse a kezdő szintű, utánpótláskorú résztvevők bekapcsolódását a vitorlásversenyzésbe, és régiónként szervezett helyi kisversenysorozat révén hozzájáruljon a hazai klubbázisok szélesebb körű fejlődéséhez, elősegítve a hazai pályavitorlázó versenyzőképzést.

A magyar vitorlás sportágban úgy sikerült nemzetközi eredményeket elérni, hogy közben a leigazolt sportolók száma is növekedett, mégis ki kell emelni néhány területet, amely fokozott odafigyelést igényel a fenntartható sikerek érdekében.


Nagyon fontosak a helyi versenyek, amelyek az idei balatoni utánpótlás-versenynaptárból gyakorlatilag teljesen kiestek, így a hazai utánpótlás-versenyzés a ranglistaversenyekre szűkült le. Szélesíteni kell a vitorlásklubbázisokat, hiszen a Balatonfüred, Tihany, Balatonföldvár tengelyre bekoncentrálódott profi versenyzőképzés mellett hiányoznak a kis klubok. Mindezek mellett elősegíteni a One-design flottákban való pályaversenyzést: az amatőr vitorlázók által látogatott, szakmailag alacsonyabb színvonalú nagyhajós túraversenyzés és rendezés helyett fontos fenntartani és növelni a kevésbé gazdaságos pályaversenyek rendezést.

Edzőregatta neve Időpont Helyszín
Szárcsa Kupa június 4–5 . Csopak
Búbos Vöcsök Kupa július 1–2. Csopak
Telepi Pöffös Kupa július 23. Alsóörs–TVSK
Újonc Kupa augusztus 5–6. Kereked, Csopak
Szürke Gém Kupa szeptember 2–3. Balatonfüred?
Nagy Kócsag Kupa október 1. Balatonfűzfő

Első lépésben a Balaton keleti régiójában néhány klub és edző közreműködésével jött létre a Nádas Cup sorozat, amelyet lehetőség van más régiókra is kiterjeszteni. Magyarországi régiók és zónák: Már van helyi sorozat a Velencei és a Fertő tavon. A Balaton keleti régiójában a B1 zónához tartozik Balatonfűzfő, Balatonalmádi, Balatonkenese, Siófok, a B2 zónához tartozik Balatonfüred, Tihany, Csopak, Alsóörs. A Balaton nyugati régiójában a B3 zóna tagja Balatonföldvár, a B4-é Balatonlelle, Révfülöp, Ábrahámhegy, a B5-ösé pedig Keszthely, Szigliget, Badacsony.


Az eddig jelentkező rendező klubok és edzők a B1-es és B2-es zónában: BS Fűzfő, BYC, CSVI, Kereked, MVM, THE-YKA, TVSK – Alsóörs.


A Nádas Cup sorozatban tervezett hajóosztályai és résztvevői: Optimist One-Design versenyhajók, amelyek összevontan indulnak, de megkülönböztető jelekkel, RS Feva kétszemélyes hajók. 420-as kezdő egységek.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!