Jó időszakot zártak a hazai szállodák

Kiugróan nőtt a magyarországi szállodák árbevétele az idén júniusban, és az első fél évben a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége elemzése szerint. Júniusban a szállodák árbevétele kiugróan, országos szinten és Budapesten is 13,3, a fővároson kívüli hotelekben 13,2, a balatoni régióban 11,3 százalékkal nőtt tavaly júniushoz képest.

Az év első hat hónapjában országos szinten a szállodák bruttó szoba árbevétele 8,8 százalékkal, 122,4 milliárd forintra, összes bruttó forgalma is közel 9 százalékkal, 213,1 milliárdra nőtt. A szállodákban országos szinten jelentkező bruttó 122,4 milliárd forint szobaárbevételből 39,8 milliárd (32,5 százalék) kapcsolódik hazai, 82,6 milliárd (67,5 százalék) külföldi vendégekhez. Az előbbi 6,9, az utóbbi 9,7 százalékkal nőtt a múlt évhez képest.

Nemzetközi összehasonlításban is jól teljesítettek a magyarországi szállodák az első fél évben. A kelet-közép-európai régióban Magyarországon a 2. legmagasabb volt az egy kiadható szobára jutó bruttó szobaárbevétel-mutató 62,2 euróval Ausztria után, Csehország, Lengyelország és Szlovákia előtt. Január–júniusban a fővárosok között Budapest 64,5 euróval a 3. helyet érte el Bécs és Prága mögött, Varsó és Pozsony előtt.

Az elemzés szerint június végéig országos szinten a belföldi vendégéjszakák száma 0,3, a külföldieké 0,5 százalékkal volt nagyobb a bázisnál. A belföldi vendégéjszakák számának szerény, 0,3 százalékos növekedése ellenére az első fél évben a SZÉP-kártya forgalom 21,6 százalékkal, 9,2 milliárd forint volt, ami júniusban 60,7 százalékkal múlta felül a 2018 hasonló időszakában elértet.

Január ás június között a szállodai vendégéjszakák száma minden régióban nőtt, a nyugat-dunántúlit és a dél-alföldit kivéve. A legfontosabb beutazó piacok között növekedés volt az Egyesült Államokból (9,5 százalék), Nagy-Britanniából (7,3), Romániából (5,5), Franciaországból (5,1), Izraelből (4,4) és Csehországból (3,7) – írta az MTI.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!