Íme a 2024-es év európai vitorlás jachtjai

Tizenkét fős zsűri (vezető európai vitorlásmagazinok képviselői), minden részletre kiterjedő tesztek, majd díjkiosztó a boot Düsseldorf első estéjén. A „vitorlázás Oscar-díja”.

Január 20-án, szombat este kihirdették Az év európai jachtja 2024 nyerteseit. Négy kategóriában született győztes, illetve egy hajó kapott fenntarthatósági különdíjat. A témával részletesen foglalkozunk az Aqua Magazin február közepén megjelenő 2024-es első számában. Fizessen elő rá, hogy ne maradjon le exkluzív tartalmainkról!

Luxus túrahajó (Luxury Cruiser)
Győztes: Arcona 50

Az 50 láb körüli luxus-túravitorlások piacán kiélezett verseny zajlik, aki itt nyerni akar, minden részletében tökéletest kell alkotnia. És a zsűri úgy érezte, az Arconának ez sikerült. Niels Jeppesen dizájnja egy nagy, modern új Arcona, amely kívül-belül lenyűgöző.

További jelöltek: Contest 50CS, Jeanneau Yachts 55, Xc47

Többtestű (Multihull)
Győztes: Outremer 52

Idénre kevés jelentkező akadt, ami nem tükrözi a többtestű hajók gazdag választékát, pláne nem az irántuk mutatott óriási keresletet, amivel a gyártók alig tudnak lépést tartani. Az Outremer 52 talán legnagyobb varázslata, hogy képes elképesztő távolságokat megtenni úgy, hogy közben kényelmes és élvezetes egyszerre. Álomhajó a családi nyílt tengeri vitorlázáshoz, a gyár eddigi legjobb és legkifinomultabb modellje.

További jelöltek: HH44, Neel 52

Családi túrahajó (Family Cruiser)
Győztes: Bavaria C46

Továbbra is virágzik a Bavaria és a Cossutti Yacht Design kapcsolata, a második generációban már valóban kiemelkedő eredményeket produkál. A tervezéstől az építésen át a befejezés minőségéig érzékelhető a vitorlás magas színvonala, ami pláne figyelemre méltó egy tömeggyártásban előállított hajótól. Nem is minden versenytárs képes tartani a lépést.

További jelöltek: Beneteau Oceanis 37.1, Dufour 41, Elan Impression 43, Hanse 410, Maxus 35, RM 1380

Különleges vitorlás (Special Yacht)
Győztes: Saffier Se 24 Lite

Meglehetősen eklektikus lett a kategória mezőnye, tele érdekes új ötletekkel. A Saffier Se 24 Lite mégis képes volt a többiek fölé kerekedni, megszerezve a holland gyár ötödik Év európai vitorlása díját. Modern testforma, lapos víz alatti részekkel, kiváló formastabilitással. Egyszerűen kezelhető hajó, legyen szó kötélzetről, vitorlázásról vagy karbantartásról.

További jelöltek: Cape Cod 767; a magyar Flaar 24; Jeanneau Sun Fast 30 OD; Pointer 30; Shogun 43

Fenntarthatósági különdíj (Special mention award for Sustainability)
Győztes: Bestevaer 36

Nagyban gondolkozni – kis méretben is. Jó ötletek és gyakorlati tapasztalatok garmadája egy kompakt csomagban. Extra módon védett kormányállás, mély tárolóhelyek, a csapódó kormánylapát és természetesen a kílsvert, amelynek köszönhetően a Föld jó részén simán meg lehet állni a legsekélyebb vizekben is. A hajótestbe és a merevítő szerkezetbe újrahasznosított alumíniumot építettek be, meg úgy általában igyekeztek csökkenteni a hajó karbonlábnyomát.

(forrás: europeanyachtoftheyear.com, fotók: catamaran-outremer.com, arconayachts.se, delius-klasing.de, saffieryachts.com, bestevaer.com)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!