Európa legjobb vitorlás hajói 2022-ben

A „legjobb” titulusért zajló megmérettetés eredményhirdetésére hagyományosan a boot Düsseldorf nyitóestjén kerül sor, és ugyan a hajókiállítás elmaradt, a díjakat kiosztották, hiszen a bírálási folyamat lezajlott.

Öt kategóriában 25 hajó mérkőzött meg egymással (ami komoly ugrás tavalyhoz képest), a zsűriben 12 európai hajós magazin szerkesztői foglaltak helyet, a tesztekre a barcelonai Port Ginestában és La Rochelle-ben került sor, 2021 őszén. Most bemutatjuk a győzteseket.

Nagy teljesítményű vitorlás hajó (Performance Cruiser) – JPK 39FC
Izgalmas kategória, amely a hagyományosabb formavilágú hajóktól a kortárs dizájnig mindent magában foglal. A zsűri szerint „a JPK olyan jachtot alkotott, amelyik elképesztően jó vitorlásteljesítményre képes, ugyanakkor kellő kényelmet nyújt”.

További jelöltek: IC 36 Independence, J/45, Pogo 44, Solaris 40

JPK 39FC-hajóbemutató (ingyen holland nyelvleckével):

YouTube video

Luxus-túravitorlás (Luxury cruiser) – Hallberg-Rassy 50
A HR aktuális, modern testformát használó modelljei közül az eddigi leginkább figyelemreméltó darab. Egyetlen hibát találtak benne: „mind kívül, mind belül lehetne benne több tároló. Egyébként tökéletes koncepció, prémiumminőségű kivitelezésben”.

További jelöltek: Jeanneau Yachts 60, Lagoon 55, Swan 58, X5.6

Hallberg-Rassy 50 hajóbemutató:

YouTube video

Családi túrahajó (Family cruiser) – Hanse 460
Úgy fest, megtérült a Hanse azon döntése, hogy hosszú évek után tervezőirodát cserélt, a Hanse 460-as vonalait már a Berret-Racoupeau iroda munkatársai rajzolták meg. A mostani eredményt pedig az is megalapozhatta, hogy az új hajóból még az első tengeri tesztek előtt eladtak 150 darabot. „A Hanse az új dizájnnal együtt is képes megmaradni a régi értékeinél, hozza a jó építési minőséget és a racionális árat.”

További jelöltek: Beneteau Oceanis 34.1, Dufour 470, Jeanneau SO 380, Neel 43

Hanse 460 hajóbemutató:

YouTube video

Nyílt tengeri túrahajó (Bluewater cruiser) – Outremer 55
Ezzel a modelljével az Outremer végleg egyértelművé tette, miért uralja a nagy teljesítményre képes, nyílt tengeri utakra tervezett katamaránok piacát. Belsejében modern apartman rejtőzik, és minden kényelmével együtt könnyedén hozza a két számjegyű sebességi értékeket – hosszú távon is. Ára ellenére (vagy éppen azért) már ötvenet eladtak belőle.

További jelöltek: Allures 51.9, Ovni 370, Windelo 50

Outremer 55-tesztvitorlázás, 18 csomóval:

YouTube video

Speciális vitorlás (Special yacht) – Saffier SE33 Life
A Saffier tavaly SE27 Leisure modelljével nyerte a kategóriát, és egyébként is rendszeres indulója az Év európai vitorlása megmérettetésnek. „Nem pusztán nagyobb a 27-esnél, de minden részletében pont annyival jobb, hogy nem volt kérdés, ki nyeri az idén a díjat.”

További jelöltek: De Cesari 33, Revolution 24, Sunbeam 32.1, Tricat 6.90

Amikor a Saffier SE33 Life életre kel:

YouTube video

Az Év európai vitorlásaival bővebben foglalkozunk az Aqua Magazin idei első számában, ami február végén jelenik meg. Fizessen elő rá, hogy ne maradjon le exkluzív tartalmainkról!

(címlapfotó: yachtingworld.com)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!