Beneteau Oceanis 37.1 – bestseller lehet belőle

2023. november 12.
Címkék :

Bár a modell még igen friss, elődei sikerére alapozva most bátran kijelenthető, hogy nem alaptalanok a vele kapcsolatos elvárások, mivel sok izgalmas újdonságokat vonultat fel.

A piacvezető Beneteau a tizenegy méteres osztály új hajójával a rendkívül következetes, ugyanakkor innovatív modellfejlesztés lenyűgöző példáját nyújtja, miközben elegánsan folytatja az Oceanis-programot. A 37.1 a francia cég egyik bestsellere, a piacon kilenc éve sikeres 38.1 utódja, ám nem másolja azt, hiszen a fedélzet alatti része is szokatlan elrendezést kapott: a konyhát a szalon oldalába építették, egyetlen hosszú elemként, ami szinte egyedülálló a kategóriában. A belső felszerelés minősége és kivitelezése alapvetően megfelel a nagy szériák szokásos színvonalának.

Újdonság a Z Spars achterstag nélküli riggje, inkább azt a megoldást választották, hogy hosszúak és erősen hátranyilazottak a szálingok, az árbóc alapból feszített, a vorstag pedig nehezen és kevéssé tud lelazulni. Igaz, így hiányzik egy plusztrimmelési eszköz, ugyanakkor a kormányos helye kényelmesebb annál, mintha egy drót menne a feje mellett. És semmi akadálya annak, hogy a hajót minden további nélkül felszereljük egy nagy teljesítményű, szögletes tetejű (square-top) nagyvitorlával.

A Beneteau a 37.1-essel kezdve a fedélzet alatti belső térben diófa furnért használ, amelynek sötét színe jó párost alkot, az oldal- és mennyezetpanelek sok világos felületével. Ez vizuális mélységet és kellemes, otthonos lakókörnyezetet teremt, de persze a világosabb színárnyalatú fafajták továbbra is választhatók. Az alapértelmezésben kétkabinos hajóban a kétszemélyes fekhelyek téglalap alakúak, kétméteres hosszukhoz 1,80 méteres szélesség párosul, ami olyan kényelmi szintet jelent, amelyet ebben az osztályban nem sokan tudnak nyújtani. A kétkabinos jacht esetén a jobb oldali hátsó rekesz hatalmas – a kokpitból és belülről is elérhető – tárolóként áll rendelkezésre.

A szalonban hosszában elhelyezett konyhai rész több tárolóhelyet kínál, mint a versenytársak, a munkafelületek mérete bőséges, még úgy is, hogy a tűzhely fölül hiányzik a fedél.

Senkit nem érhet kellemetlen meglepetés, azokat az apró hibákat, amelyek a prototípusnál kijöttek, a sorozatgyártás megkezdésére a gyár kijavította, így már nem nyikorog a padló, van elég kapaszkodó.

A Beneteau Oceanis 37.1 műszaki adatai
Teljes hossz: 11,93 méter
Vízvonal hossza: 10,83 méter
Szélesség: 3,92 méter
Merülés: 2,10 / 1,63 méter
Árbóc magassága a vízvonal felett: 16,60 méter
Elméleti testsebesség: 8,0 csomó
Tömeg: 6,86 tonna
Nagyvitorla: 37,0 négyzetméter
Önváltó fock: 23,0 négyzetméter
Betekerhető génua (110%, opcionális): 30,0 négyzetméter
Motor (Yanmar): 40 LE
Üzemanyagtartály: 130 liter
Édesvíztartály: 355 liter
Szennyvíztartály: 80 liter

A márka hazai képviseletét a Pannon Yacht Kft. látja el.

A Beneteau Oceanis 37.1-essel a fentieknél is részletesebben foglalkozunk az Aqua Magazin 2023. téli számában, amely november közepén jelenik meg. Fizessen elő rá, hogy ne maradjon le exkluzív tartalmainkról!

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!