Így kell élni a Balaton-felvidéken

Június 17-én mutatják be az Üdvözöl a Balaton-felvidék – Használati útmutató itt élőknek, beköltözőknek, látogatóknak címmel a Tajtéka háromrészes kiadványsorozatának második kötetét Káptalantótiban.

A Balaton-felvidék örökségével és jövőjével foglalkozó program második könyvének szerzői, a KÉK – Kortárs Építészeti Központ munkatársai arra a kérdésre keresték a választ, hogyan lehet tenni a térség fejlődéséért és a kultúrtáj fennmaradásáért, miközben a helyiek saját jólléte is érvényesül a régióban.

A KÉK – Kortárs Építészeti Központ munkatársai az elmúlt hónapokban saját kutatásaik mellett jó néhány beszélgetés és szervezett workshop keretében gyűjtötték a jó gyakorlatokat, tudnivalókat a Balaton-felvidéki életmóddal, tájhasználattal, közösségekkel, építkezéssel és vállalkozással kapcsolatban. A Tajtéka második kötete ezekből építkezve ad gyakorlati tanácsokat ahhoz, hogyan lehet együttműködő közösségeket, fenntartható építési és gazdálkodási gyakorlatokat, a tájjal és a helyi hagyományokkal harmonizáló életmódokat, valamint a helyi adottságokból táplálkozó sikeres vállalkozásokat kialakítani.

A könyvbemutató június 17-én 18 órakor kezdődik Káptalantótiban, a KatlanBirtokon. A könyvről szóló szakmai beszélgetésből kiderül, hogyan látja a Balaton-felvidéket a saját szemszögéből az itt élő, a beköltöző és a látogató. A kerekasztalt rövid, pörgős Pecha Kucha-előadások követik, amelyek során a Balaton-felvidék izgalmas projektjeinek vezetői, közösségszervezői, innovatív vállalkozói és a Tajtéka projekt szakemberei és együttműködő partnerei osztják meg tapasztalataikat.

A Tajtéka, a KÉK – Kortárs Építészeti Központ kétéves projektje a Balaton-felvidék tájhasználatát és az ehhez kötődő jó gyakorlatokat kutatja, így illeszkedik a VEB 2023 EKF program egyik fontos céljához, hogy segítse a tájért felelősséget érző helyi közösségek együtt gondolkodását és összefogását.

A projekt szervezői a kutatásaikon alapuló háromrészes eszköztár mellett a térség szereplőinek párbeszédét segítik nyilvános szakmai események szervezésével és a helyi közösségekkel együtt valósítanak meg programokat, hogy megmutassák, hogyan lehet ma kötődni a történeti tájhoz és fenntartható, kísérletező szemléletű közösségi tájhasználati gyakorlatokat kialakítani.

Háromrészes eszköztáruk első kötete, A Balaton-felvidék jövőképe a régió intelligens tájhasználatát, fenntartható gyakorlatait, innovatív kezdeményezéseit és közösségi dilemmáit tárta fel. A kiadványsorozat hasznos lehet mindenki számára, aki a régióhoz kötődik, szeretné mélyebben megismerni a Balaton-felvidéket, vagy szeretne egyszerre élhető és innovatív módokat találni a vállalkozásra, közösségépítésre, aktív életmódra az ország bármely területén – írta a hirbalaton.hu.

fotók: Építészfórum, Katlan Birtok

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!