Hogyan lehetsz jobb szörfös?

2020. augusztus 12.
Címkék :

Amellett, hogy a szörfözés egy igazi fun sport, azaz a szórakozás és a szabadidő aktív eltöltése a cél, fontos, hogy ne ragadj meg egy szinten. A kihívások és a fejlődés a kulcsszó ahhoz, hogy késő öregkorodig élvezhesd a vízen siklást.

A windsurf egy technikai sport, azaz a teljesítmény – a sebesség, a manőverek – a felszereléstől is függ. Ne félj az újtól! Minden évben új trendek hódítanak a deszkák és vitorlák között, ezek pedig mind az élvezetesebb szörfözés felé visznek. Sokan gondolják azt, hogy a megszokott felszerelés jobb, mert már tudod, hogy hogyan reagál a különböző helyzetekben. Ez igaz is, az új megszokása pár napig is eltarthat, de biztos lehetsz benne, hogy ha megszokod, jobb lesz, mint a régi.

Szinte minden szörfösnél az első célok egyike, hogy nagyon gyors legyen. Ehhez egyre nagyobb szélben, egyre profibb szlalomfelszerelés szükséges, de ne ess át a ló túloldalára. Fokozatosan állj át a freeride szörfről a húzósabb vitorlákon át a freerace deszkákra, és csak ha már biztosak az alapok, akkor válts versenyfelszerelésre. Nagyon sok deszka- és vitorlajavítást spórolhatsz meg magadnak így. A könnyű szlalomdeszkák nagy sebességnél nem veszélytelenek, 50 km/h körül elég egy spinout vagy ütközés egy hallal, és máris törik-szakad a kikönnyített profi cucc. Ha a sebesség a cél, vegyél egy sebességmérő GPS-karórát, és azzal elemezd, hogy tényleg gyors vagy-e. Meg fogsz lepődni, hogy nem mindig akkor vagy a leggyorsabb, amikor azt érzed. A pillanatnyi sebesség figyelésével nagyon sokat javíthatsz a technikádon. Rengeteg variációs lehetőséged van mind a vitorlán, mind a deszkán, a lábtartók és a szkegek variálásával vagy az árboctalp állításával. Próbálgasd őket, a tesztekkel elvesztett idő meg fog térülni.

Legyél aktív tagja a lehető legtöbb szörföscsapatnak, így eleve nem szörfözöl egyedül, sok infót megtudhatsz az aktuális szélről, ahol a cimborák vannak, emellett rengeteg tapasztalatot hallhatsz. A többieket látva a motivációd is nő wave és freestyle szörfben, és ha szlalomban utazol, biztosan elkap majd az „utcai versenyszellem”. A társaság nem csak a vízparton értendő. Sok fórum és Facebook-csoport van a témában, ahol egy-egy kérdésre számolatlanul jönnek a tanácsok. A neten oktató- és utazós videók tömege várja, hogy megnézd, és még szárazon, a kanapén berögzüljön, mit és hogyan kellene a vízen csinálni és hova kellene utazni.

A társaságban mindig felvetődnek a közös szörfösutazások is. Ha el tudsz szakadni a családodtól és a munkádtól, érdemes 1-2 hetet egy rodoszi, lefkádai, szardíniai, marokkói, tenerifei útra szánnod. Egy hét alatt egyszezonnyit fejlődhetsz az ideális körülmények között. Érdemes már a tavaszi szezonkezdetet előbbre hozni valami mediterrán részen, de még jobb szeptember-októberben a nyarat meghosszabbítani. A tavaszi túrákon még újra bele kell szokni a sportba/mozgásba, de őszre általában már a kondíciód is megfelelő ahhoz, hogy bevállalósabb legyél, és ne csak izomlázzal, fáradtan nézd a helyieket a partról.

A jó szörfözés nyitja a sok vízen töltött idő. Ezért próbálj meg néha elszakadni a hétköznapokban is, 1-2 óra délutáni vagy esti szörfözés a Velencei-tónál is segít. Figyeld a szelet, próbáld meg az alkalmat megragadni, a programjaidat úgy szervezni, hogy a szeles napokat ne mulaszd el. Szörfözni nem akkor megyünk, amikor szeretnénk, hanem akkor, amikor fúj!

Hollósi Péter

(Cikkünk teljes terjedelmében megtalálható az Aqua Magazin 146. számában.)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!