Hajókiállítás minden várakozáson felüli sikerrel

A kifejezetten többtestű hajóknak szentelt tavaszi franciaországi rendezvény felülmúlta a szervezők „legmerészebb álmait” is.

2010-es indulásához képest a Nemzetközi Többtestű Hajókiállítás ma már az eredeti terület kétszeresét foglalja el, idén több mint 65 többtestű hajót mutattak be rajta, hét világpremierrel és százhetven kiállítóval.

„Az International Multihull Show az évek során a hajózási ipar ezen ágazatának kötelező eseményévé vált” – állítják a szervezők, akik azt is hozzátették, hogy „a jövő ígéretesnek tűnik, a növekedés megállíthatatlan”.

Kijelentésük nem alaptalan hiszen a többtestű vitorlások piaca egyre új márkákkal bővül, a közelmúltban az Excess, a Windelo, a Kinetic, a Whisper Yacht, az A Sea Venture és az Illiad Catamaran csatlakozott a szektorhoz. Ráadásul a többtestű hajók ágazatának nagy részét – mintegy 85%-át – nem a motorcsónakok, hanem a vitorlások teszik ki, és a nagyobb hajók kezdenek dominálni. Közben azért érdemes odafigyelni motoros jachtok piacára, mivel a gyártók egyre növekvő keresletről számolnak be.

A globális piacon mintegy 70%-ot tudhat magáénak Franciaország, olyan nevekkel, mint a Beneteau Csoport, a Fountaine Pajot és a Bali-Catana. A charter ágazat kezd kilábalni a COVID-19 járvány hatásaiból, az ügyfelek pedig sokkal inkább érdeklődnek a változatosság és az újdonságok, mint a tulajdonlás iránt.

A jövőben az innováció – különösen a környezetbarát technológiák – dominál majd, ahogyan a digitalizációra is egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek, mivel folyamatosan érkeznek az új fejlesztések a foilok, az elektromos motorok, a fedélzeti elektronika és a távközlés terén.

Mindezt úgy, hogy még esett is.

fotók: tenderlift.net, sailmagazine.com, multihulls.ch

forrás: boatingbusiness.com

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!