Furcsán alakul Csopak eladott állami kikötőjének sorsa

2023. május 6.
Címkék :

Csopakon 230 méter hosszan kőszórást tervez a vízbe a kormányközeli üzletember, Abronits Róbert cége. A Balaton-parti település polgármestere szerint az önkormányzat nem támogatja egy gigakikötő megépítését.

A Bahart reorganizációjakor, 2020-ban a balatoni önkormányzatok képviselői közül egyedül a csopaki településvezető nem írta alá azt a megállapodást, amely a kikötő jelenlegi területének használatát szabályozta volna. E szerint úgy osztották volna ketté a területet, hogy csak a móló maradt volna Csopak használatában, a kikötő előtti vízparti, közpark besorolású rész nem.

„Balatonakali, Balatonkenese, Balatonudvari meg tudta venni a kikötőt, mi nem. Ennek egyetlen oka van, hogy nekünk nem ajánlották fel. Mást tervezett vele a Bahart, ezt mindig is eladásra szánták. A másik három településen ugyanis csak a Bahart-hajók tudtak kikötni, ellentétben Csopakkal, ezeken a helyeken nem voltak vitorláskikötési lehetőségek. Nálunk lehet egy magánkikötőt építeni. Nekünk egy négyméteres, közforgalom elől el nem zárható csík volt felkínálva. Mivel ez egy összefüggő terület, mi az egészet akartuk. Ezt a négyméteres csíkot kaptuk volna meg 25 évre a közforgalmi hajózás biztosításával, a közparkot akkor is eladták volna. Ha ezt aláírom, akkor a fejemet a hurokba rakom – idézi fel a pár évvel ezelőtti történéseket Ambrus Tibor polgármester.

A Bahart-közgyűlésén az összes önkormányzat az állami vagyon kiárusítása ellen szavazott, viszont a többségi tulajdonos állam az eladás mellett tette le a voksát. Az önkormányzat természetesen meg akarta szerezni az értékes területet, azt akarták, hogy ez egy közpark maradjon. Végül kiírták licitre a kikötőt.

Ahogy Ambrus Tibor korábban fogalmazott, végül értelmezhetetlenül magas áron, 900 millióért kelt el a kikötő és a hozzá tartozó terület. „Én az eladás ellen emeltem fel a szavam. Az már szinte mindegy, ki vette meg. Itt az állam a fő bűnös, amely szerintem jogsértő módon eladott egy közparkot egy magánembernek. Egyébként ha nagyon őszinte vagyok, Abronits úrral eddig komolyabb gondom nem volt. Egyszer találkoztunk, nehéz rá bármi rosszat mondanom. Én a helyzetnek nem örülök. Illetve most annak, hogy nem tájékoztattak arról, hogy egy 230 méteres kőszórást terveznek a vízbe.”

Többen azzal támadják a polgármestert, hogy nem akadályozta meg kisajátítással, hogy a terület magánkézbe kerüljön. „Miért nem sajátítottuk ki? Mert az államtól nem lehetett, most pedig már egy magánvállalkozóé. Persze ezt bármikor kisajátíthatjuk, csak fizetnünk kellene nagyjából egymilliárd forintot. Sajnos nincs ennyi pénzünk” – mondta némi éllel a polgármester. A településvezetőnek azt is felrótták az elmúlt időszakban, hogy csökkentik a csopaki strandterületeket.

A 2800 négyzetméteres volt Bahart-kikötő területe egy közforgalom elől el nem zárható mólóból és egy alig kétezer négyzetméteres, mintegy 50 méternyi partszakasszal ellátott közparkból áll. Az el nem zárható móló besorolás szerint azonban strandként szerepel a hivatalos papírokon, miközben ez a terület több mint 50 éve hajókikötő, és soha senki nem használta strandként. A tulajdonos most azt kérte, hogy ezt minősítsék át közparkká. „Most minket azzal támadnak, hogy 300 négyzetméterrel csökkentjük a csopaki strand területét. Nevetséges, ez egy teljesen jogos kérés az új tulajdonostól” – összegzett a polgármester.

(fotók és forrás: 24.hu; a cikk folytatása elolvasható ide kattintva.)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!