Franciaország: háziasan, étteremben, gasztronómiai specialitások

2009. augusztus 12.

gourmet_franciaorszag_02Háziasan
Franciaországban naponta háromszor étkeznek. A reggeli kb. 7 és 9 óra között: meleg ital (kávé, tea vagy kakaó), croissant vagy kenyér, vaj, lekvár. Az ebéd 12-14 óra között: főétkezés, kb. 1 órán át tart, általában elő-, főételből és desszertből áll. Vacsora 20 óra körül, ugyancsak 1 órán át tart. Hideg előételből, meleg főételből és desszertből áll.

Étteremben
Franciaországban mindenféle típusú étterem megtalálható, a legegyszerűbb családias hangulatú kis éttermektől kezdve a nagyhírű, gasztronómiai igényű éttermekig. A két véglet közt sörözők, vendéglők, teaszalonok…

Az éttermi árak a kancsó vízet, a kenyeret és a felszolgálási díjat is magukban foglalják.
Az éttermek – kivéve autópályák mentén – 14 órakor bezárnak, és csak 19 órakor nyitnak ki újból.

gourmet_franciaorszag_01GASZTRONÓMIA

Gasztronómiai specialitások
A francia gasztronómiai kultúra klasszikus kínálatán túl, vagyis a boron, kenyéren és sajton kívül, minden tájegységnek megvan a maga specialitása.

tarteElzász: choucroute (fehérborban főtt fehérkáposzta jellegzetes helyi kolbásszal), kuglóf, vins blancs secs d’Alsace (elzászi száraz fehérborok).

Akitánia: kacsahúsból készült specialitások (kacsamáj, kacsamell, zúza…), a „piperade” (tojásrántotta zöldpaprikával és paradicsommal), baszk csirke, gascogne-i pastis, bordeaux-i borok.

Auvergne: Puy en Velay-i zöldlencse, „Truffade” (burgonya, szalonna és olvasztott Cantal sajt), „Pounti” (növényi fűszerekkel és aszalt szilvával töltött édes-sós sütemény).

Burgundia: csiga, „boeuf bourguignon” (vörösborban főtt marhahús sárgarépával), „fondue bourguignonne” (marhahús fondü), „gougčre” (sajtos fánkok), mustár… és a híres vins des crus de Bourgogne, burgundiai borok.

Bretagne: palacsinták és lepények, tengeri gyümölcsök (kagylók), „far” (sütemény), „Kougin Amann” (sós vajjal készített sütemény)…, almabor.

Közép-Franciaország: Gâtinais-i méz.

Champagne-Ardennek: „andouillette de Troyes” (fehér hurka), Ardenneki sonka, Reimsi „croquignolles” (rózsaszín keksz)…, champagne, azaz pezsgő.

Korzika: felvágottak, vaddisznó, Brocciu (báránysajt), szelídgesztenyeliszt, „myrthe” likőr (növényi fűszer) vagy „cédrat” likőr (tipikus korzikai citromféle gyümölcs).

Franche-Comté: Comté és sok más sajt, tyúkhús erdei gombával, Marteau-i kolbász, kirsch (cseresznyepálinka) és abszint…

Paris Ile-de-France: Meaux-i és Melun-i Brie sajt, Coulommiers.

Languedoc-Roussillon: „Aligot” (burgonyapüré Tomme sajttal), „cassoulet” (fejtett fehérbab fokhagymával, kacsa- és sertéshússal), salade „brandade de Nîmes” (hal), „Gardiane” (bikahús).

Limousin: „tortou” (palacsinta rozslisztből), borjúfej, almafajták.

Lotharingia: „quiche lorraine” (zöldséges lepény), mirabelle (sárga ringló), sör, fehérbor…

Midi-Pyrénées: „cassoulet” (fejtett száraz fehérbab, paradicsomos szósz, kolbász), libamáj, felvágottak, gascogne-i pastis, leveles tészta, almabor és armagnac.

Nord-Pas-de-Calais: „carbonnade flamande” (sörben főtt marhahús), hochepot (többféle húsból készült ragu).

Normandia: camembert és különféle egyéb sajtok, „escalope de veau normande” (gombás, tejfölös szószban készült borda), poulet vallée d’Auge” (almaborban sült, calvadosszal flambírozott csirke), „andouille de Vire” (Vire-i hurka), teurgoule (tejberizs-féle), Isigny karamel, almabor.

Pikardia: „ficelle picarde” (póréhagymával töltött palacsinta), „clafouti aux maroilles” (sajt), „cackruse” (aszalt szilvás sertéshús), „gâteau batu” (cseresznyés briós).

Loire vidéke: Nantes-i és Retz-i „sablé” (keksz), berlingots bonbonok.

Provence Alpes Côte d’Azur: „bouillabesse” (halleves), „anchoiade” (ajókakrém), aioli (fokhagymás majonéz), „soupe au pistou (bazsalikomos leves), „fougasse” (búzalisztből készült keletlen lepény), „calisson d’Aix (marcipános édesség).

Rhône-Alpes: szavojai fondue (fehérborral, fűszerekkel készített 4-5 féle olvasztott sajt), „quenelles”, felvágottak.

Riviera: „pissaladière” (paradicsomos, hagymás pizza-féle), nizzai saláta, „ratatouille” (lecsó-féle).
Tengerentúl: „accras de morue”, „samoussa” (hússal, hallal vagy sajttal töltött tészta), „cari” (csípős hús- vagy halragu), „rougail” (kolbászos, paradicsomos csípős ragu), punch.

Érdemes ellátogatni a francia borvidékekre is!

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!