Franciaország a legkedveltebb úti cél

Tavaly ismét rekordot döntött a francia turizmus: az első becslések szerint kereken 90 millió külföldi látogatott az országba.

Csak Párizsba közel 40 millió vendég érkezett 2018-ban, közülük 13 millióan külföldről, ez 11 százalékos növekedést jelent. Az USA-ból jöttek a legtöbben, őket a britek, a németek és a kínaiak követik. A Louvre látogatóinak száma is rekordot döntött tavaly: 25 százalékos növekedéssel fennállása óta először haladta meg a 10 milliót.

Programokban és attrakciókban továbbra sem lesz hiány, a franciák országszerte rengeteg eseménnyel készülnek az idei évre. A nagyszabású párizsi kiállítások között lesz Vasarely-tárlat, elektronikus zenei kiállítás, és Berthe Morisot, illetve Franz Marc és August Macke személyében a francia impresszionizmus, valamint a német expresszionizmus kiemelkedő képviselői is helyet kaptak a kiállítási naptárban. Tavasztól őszig egyedülálló, az Egyiptomi Múzeummal közös szervezésű tárlaton bemutatják a Tutanhamon fáraó sírjában talált kincseket a Grande Halle de la Villette-ben, ezek többsége még sosem hagyta el Egyiptomot. És minden bizonnyal sokakat vonz majd az a mozgó kiállítás, amit Leonardo da Vinci halálának 500. évfordulója alkalmából rendeznek, és amelynek első európai állomása a Louvre-ban lesz októberétől.


Franciaországban idén számos jubileumi nagy rendezvényt szerveznek. A reneszánsz 500 éve mottóval Leonardo da Vinci halálának, Medici Katalin születésének és a Château de Chambord alapkőletételének 500. évfordulóját ünneplik a Loire-völgyben. Ennek apropóján számos esemény, kiállítás, tudományos konferencia és vezetett túra idézi fel a francia reneszánsz bölcsőjét. Normandiában a partraszállás 75. évfordulóját ünneplik sokrétű eseménysorral, amelynek csúcspontjára június 6-án kerül sor.

Az idén Metz katedrálisa is ünnepel: Franciaország harmadik legmagasabb székesegyházának 800 éves jubileuma alkalmából a katedrális körül különleges látványelemekkel kísért ünnepségek zajlanak a nyáron. Az idén 100 éve halt meg Pierre-August Renoir, ez alkalomból is számos program, rendezvény, kiállítás lesz a festő munkásságának legfontosabb helyszínein Párizstól a Riviéráig. Június 6. és 16. között pedig több mint 10 millió látogatót várnak a 30. Roueni Armadára, a világ egyik legnagyobb, nyilvánosan látogatható tengerészeti eseményére. A népünnepélyszerű programsorozat nagyszabású hajóparádéval zárul a Szajnán.

A múzeumi attrakciók között szintén találunk újdonságot: tavaly nyáron nyílt meg Nîmes-ben a Musée de la Romanité; a legmodernebb audiovizuális technikával felszerelt múzeum 10 ezer négyzetméteren ad áttekintést a római kori civilizációról. Bordeaux szintén új múzeummal nyitja a nyári szezont, az egykori kikötőnegyedben épült fel a bordeaux-i tengeri és tengerészeti múzeum, ahol kilenc nagy témakörben mindent megismerhetünk a tengerekről és a tengerjárásról. Lyonban, Franciaország gasztronómiai fővárosában júliusban indul a Cité Internationale de la Gastronomie projekt, amely interaktív módon avatja be az érdeklődőt a francia konyhaművészet rejtelmeibe.

Montpellier-ben a kortárs művészetek új központja, a MoCo in Montpellier a város szívében, a Montcalm városi palotában nyitja meg kapuit 2019 nyarán, a LUMA Arles új kulturális központjának 56 méter magas, izgalmas, gyémánt formájú épülete pedig év végétől várja a látogatókat Arles-ban – írta a turizmus.com.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!