Forradalmi újdonság a Four Winns-től: itt a TH36 katamarán

A Four Winns TH36 a Beneteau csoport első külsőmotoros katamaránja, amely az amerikai bowrider stílust képviseli.

A Beneteau-csoport tulajdonában lévő amerikai Four Winns hajógyár a H-sorozat 2022-es újratervezését követően külmotoros katamaránokkal jelentkezik, ezek közül a 12 méter hosszú, nagy szabadtéri közösségi térrel és két kétágyas kabinnal felszerelt TH36-é az európai úttörő szerepe.

A Marc Lombard tervezte, lépcsőzetes hajótesttel rendelkező modell formavilágáért a Garroni Design, enteriőrjéért a Beneteau csoport belsőépítésze felel. A tervek között szerepel ugyanakkor egy második, kisebb hajó. Bár prototípusról van szó, és néhány elemet még véglegesíteni kell, a koncepció már egyértelműen látszik: 11,72 m hosszú és 4,50 m széles nyitott katamarán, nagy fedélzeti térrel (akkorával, hogy akár 15 ember is elfér rajta) és az amerikai hajókra jellemző elrendezéssel. A tatnál lévő két oldalsó konzol a 300 vagy 350 lóerős külmotoroknak ad otthont, míg a fedélzetre feljutáshoz a középen elhelyezett, korlátokkal biztosított, hosszú platform használható. Erre helyezhető ki a nagyméretű úszólétra is.

Az igencsak tágas kokpit két L alakú, elcsúsztatható sínre rögzített paddal van felszerelve, amelyek középen összeilleszthetők, hogy a konyha közelében egy nagy U alakú padot alkossanak. Mindkét padhoz két kivehető asztal tartozik. A keménytető alatt jobb oldalon nagy fotel néz a tenger felé, mögötte a két oldalsó blokkra osztott konyha hűtőszekrénye, míg bal oldalon ott a tárolóhely, a mosogató és a főzőlap.

A szintén jobbra pozícionált kormánykonzolhoz nagyméretű műszerfal tartozik, amely akár két 16″-os képernyőnek is helyet adhat. A kormányosi ülés a gázkar és a finom műveleteket segítő joystick közelében található, a másik oldalon másodkormányosi fotellal. Hajózáskor középen nyíló, gigantikus szélvédő óvja a kokpitot a széltől és a felcsapó vízpermettől. A merevtető ponyvával egészíthető ki, teljesen lezárva a teret, így a fűtés vagy a légkondicionálás előnyei is kiélvezhetők. A kikötői manőverezés biztonsága érdekében a TH36-on oldalközlekedők segítik a fedélzeti mozgást, ezek az orr-részhez is hozzáférést biztosítanak.

Mindkét hajótestben egy-egy kétágyas kabin található saját fürdőszobával, külön zuhanyzóval és mosdóval felszerelve. Fontos információ, hogy a belmagasság elégséges. Bár a TH36-ot az amerikai piacra tervezték, ott kedvelik a nyitott, külmotoros katamaránokat, de a koncepciónak helye van Európában is. Köszönhető mindez a laza eleganciának, a tágas élettérnek és annak, hogy a fedélzeten négy fő éjszakai elhelyezése biztosított.

A Four Winns márka hazai képviseletét a Pannon Yacht Kft. látja el.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!