Folyamatosan vizsgálják a Dunát

2022. január 9.
Címkék :

A Duna Európa egyik leginkább megbolygatott folyója is. A csatornázás, az árvízvédelem és a vízerőművek megváltoztatták a természetes egyensúlyát.

Egy újabb tározó készül Pozsony közelében, és ezért nagyobb az üledékképződés is. A terület egy nagy gát előtt fekszik, ami elzárja az üledék áramlását. Ez növeli az áradások kockázatát, hatással van a vízminőségre és az állatvilágra is. A kutatók az üledék és az áramlási energia közötti egyensúlyhiányt vizsgálják.

Ha nincs meg a kellő egyensúly, ha több az üledék és gyengébb a víz áramlása, akkor következik be az ülepedés. És fordítva, amikor kevesebb az üledék és több a víz, akkor beszélhetünk erózióról. Ez komoly probléma, aminek a megértése arra késztet bennünket, hogy hatékony intézkedéseket tegyünk a helyzet javítására – mondta Katarina Holubova, a pozsonyi Vízügyi Kutatóintézet munkatársa.

A Helmut Habersack professzor által vezetett DREAM projekt célja az információ megosztása a hordalék jobb kezelésének érdekében az osztrák–szlovák határon. A Duna jobb megértése érdekében a tudósok szimulációkat végeznek egy bécsi laboratóriumban. Számítógépes modelleket hoztak létre, hogy a hatóságok és a vállalatok jobb döntéseket hozhassanak, de skálázási problémákkal néznek szemben: „Ezzel a kis mederrel az a probléma, hogy át kell méreteznünk a folyamatokat is. Be tudjuk skálázni a folyók szélességét és mélységét, de amikor az üledékre kerül sor, akkor problémákba ütközünk. Minél kevesebbet kell változtatnunk, annál pontosabb az eredmény.”

Ezért épül Bécsben egy 1:1 méretarányú hidraulikus laboratórium, amelynek ürítési kapacitása 10 ezer liter/másodperc, ami 60 fürdőkádnyi víznek felel meg. Christine Sindelar, a Hidraulika Laboratórium vezetője szerint a jobb kutatási lehetőségek lehetővé teszik a folyó fenntartható kezelésének előmozdítását: A folyók kiváló rekreációs területek az embereknek, az állatoknak és a növényeknek, ezért a folyórendszereket is tanulmányoznunk kell. Bízunk abban, hogy ezzel a laboratóriummal hozzá tudunk járulni a megoldáshoz – írta a hu.euronews.com.

A teljes riport:

YouTube video
   - ha tetszett, ajánld másoknak is!