Rejtély a Duna körül

A Duna Európa második leghosszabb folyója a Volga után. Tíz országon halad át a Fekete-erdőtől a Fekete-tengerig, amelybe 2850 kilométer után torkollik. De vajon honnan is ered pontosan ez a folyó?

Művészet, történelem és a gyönyörű természet találkozik a Duna forrásánál a Fekete-erdőben, ahol Donaueschingennél egy csodálatos emlékművet is felépítettek a feltételezett forrásnál, ám a mai napig vita tárgyát képezi az, hogy pontosan honnan ered a folyó.

Donaueschingen egy kis német város, a legfőbb turisztikai vonzerejét pedig ez a misztikus szökőkút adja, amelyet évente milliók keresnek fel. A medence a Fürstenberg hercegek parkjában található, az emlékművet pedig 1895-ben Adolf Heer szobrász készítette el.

Az 1950-es évektől azonban Furtwangen város lakói kijelentették, hogy a Duna igazi forrása náluk van, ugyanis a Breg patak forrása ezen a településen található. A Duna pedig a Breg és a Brigach patak összefolyásából ered. Kettejük közül a Breg a nagyobb, így víztani szempontból a Breg karsztforrása a Dunáé is.

A Breg forrásánál fel is állítottak egy bronztáblát, hogy itt ered Duna, azonban a német kormány 1981-től hivatalosan Donaueschingent tekinti a Duna forrásának – írta a drivemagazine.eu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!