Felmérés: hogyan támogathatja a hajós iparág a nők minél nagyobb részvételi arányát a vitorlázásban?

A World Sailing Trust felmérésének célja, hogy alap adatokat gyűjtsön annak megvitatásához, hogy a vitorlásfelszerelések tervezése befolyásolja-e a nemek közötti arányok megváltoztatását.

A World Sailing Trust korábban stratégiai szinten felülvizsgálta a nők vitorlázásban való részvételét, és számos ajánlást fogalmazott meg azzal kapcsolatban. Köztük egy felhívást az iparág fő képviselői számára, hogy hozzák össze a legfontosabb tervezőket, márkákat és gyártókat, akik együtt dolgozzanak ki a nemek közötti egyenlőségre vonatkozó megoldásokat tartalmazó útmutatást – amely támogatja a nők és lányok nagyobb arányú részvételét a vitorlázásban. Ennek kiindulópontja annak biztosítása, hogy rendelkezésre álljanak olyan adatok, amelyek rávilágítanak az esetleges problémákra, és ha vannak ilyenek, akkor azokat az iparágnak hol és hogyan kellene kezelnie gyakorlati és kereskedelmi szempontból.

A nemek közötti egyenlőséget figyelembe vevő tervezés a sportban megerősíti a méltányosságot, a befogadást és a biztonságot minden résztvevő számára – ez alól a meglehetősen felszerelésigényes vitorlázás sem lehet kivétel. Az eszközöket, ruhákat, felszereléseket úgy kell megtervezni, hogy azok biztosítsák a tisztességes versenyt, befogadó és biztonságos környezetet nyújtsanak a sportolók számára, akik így egyenlő feltételek mellett vehetnek részt a versenyeken.

A World Sailing Trustot a Women Who Sail és a The Magenta Project támogatta a felmérés kidolgozásában, két olyan szervezet, amelyek élen járnak a támogató közösségek, méltányos és befogadó programok létrehozásában a nagyobb nemi sokszínűség, valamint a befogadó közeg létrehozása és támogatása érdekében.

A Women Who Sail 50 000 fős globális közösség, amely a vitorlázás világában tevékenykedő nőknek nyújt támogató környezetet, forrásokat és érdekérvényesítést a vitorlázás sokszínűségének növelése érdekében, a The Magenta Project pedig az elmúlt öt évben életpálya modelleket és mentorprogramokat fejlesztett ki egy egyenlőbb és befogadóbb sportág érdekében.

A Gender Design Survey két fő területet vizsgál, az egyik a hajókra, a másik a ruházatra koncentrál, kutatási adatokat szolgáltat számos, már azonosított kulcskérdéssel kapcsolatban. Az eredményeket alapadatokról szóló jelentésként teszik közzé, amely a hajózási ágazatot cselekvésre szólítja fel a tervezésben tapasztalható egyenlőtlenségek kezelése érdekében, valamint további kutatások katalizátora lesz.

A felmérést itt lehet kitölteni.

fotók: womenwhosail.com, sailingworld.com, imoca.org

forrás: sail-world.com

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!