Felmentették az emberölés vádja alól a motorosvezetőt

2023. március 2.
Címkék :

Felmentették a motorcsónak vezetőjét az emberölés vádja alól abban az esetben, amikor a Southampton Wateren meghalt egy tinédzser lány.

Több utas súlyosan, a tizenöt éves Emily Lewis pedig halálosan megsérült, amikor a merev aljú felfújható csónak 2020 augusztusában több mint 36 csomós sebességgel ütközött neki egy navigációs bójának.
Az 55 éves Michael Lawrence kapitányt nem találták bűnösnek a súlyos gondatlanságból elkövetett emberölés vádjában, de bűnösnek találták a körültekintő hajóvezetés és a biztonságos sebesség megválasztásának elmulasztásában. Michael Howley-t, az élményhajózást kínáló Seadogz cég tulajdonosát a hajó nem biztonságos üzemeltetéséért ítélték el.

A Winchester Crown Courtban tartott tárgyaláson az esküdtszék meghallgatta, hogy a Stormforce 950 Rib ötször keresztezte egy komp hullámait, mielőtt nyílegyenesen az öt méter hosszú bója felé tartott volna – 14 másodpercen át. Az ütközés nyomán Emily az előtte lévő fémfogantyúnak ütközött, és súlyos belső sérüléseket szenvedett.

A kalandot Emily szülei szervezték meg Emily és idősebb nővére, Amy számára. Az esküdtszék előtt felolvasott vallomásában Emily édesanyja a Lawrence által tartott biztonsági eligazítást elégtelennek nevezte, és azt mondta, megijedt, mert úgy érezte, hogy a férfi túl gyorsan vezette a motorost. Christine Agnew a vád képviseletében elmondta, hogy Lawrence kezdetben az arcmaszkját hibáztatta, mondván, az akadályozta a látását, de később megváltoztatta a beszámolóját. A bíróság azt is megtudta, hogy orvosi ok – például egy vérrög a szemében – nem valószínű, hogy látásvesztést okozott volna, hiszen kicsi az esély arra, hogy egyszerre mindkét szemét érintette volna.

Az ítélethirdetés után a bíróságot értesítették, hogy a Seadogzra az elmúlt tíz évben három panasz érkezett sérült utasoktól. Egyik sem vezetett vádemeléshez, viszont a Seadogz ma már nem működik.

Az ütközésről rövid videó készült, ami megtekinthető itt.

(forrás: boatingbusiness.com, fotók: advertiserandtimes.co.uk, dailyecho.co.uk)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!