Felkészültek a szezonra a vízimentők

Gőzerővel készülnek a balatoni szezonra a vízimentők. Bagyó Sándor és csapata tavaly 64 strandon teljesített szolgálatot, és ezt a szintet szeretnék az idén is tartani.

Eddig is vízen voltunk, minden medencében volt egy-egy mentőhajónk – mondta az Aqua Magazinnak Bagyó Sándor, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának (VMSZ) elnöke.

Kiemelte, hogy a háttérben is folyik a munka, például folyamatos a strandi mentők kiképzése, oktatása. „A tanfolyamainkra is jelentkezgetnek, csak kevés a megfelelő jelölt, mivel keveseknek van meg a biztos úszástudása. Emellett némi kreativitás is szükséges, mert nem adjuk ingyen a végzettséget, ez egy veszélyes üzem” – hangsúlyozta.

A VMSZ mintegy 1200 fős tagsággal büszkélkedhet, ugyanakkor az aktív szolgálatot vállalók száma 4-500 fő. „Még jó 200 emberre lenne szükség, mert egyre több megkeresést kapunk” – jelezte Bagyó Sándor.

A VMSZ 2022-ben 64 strandon állt készenlétben, ebből 51 balatoni, 10 vidéki és 3 budapesti. Összességében 435 munkatársuk vett részt strandi és mély vízi mentési feladatokban. Eszközmentésre, amikor bajba jutott hajót, vitorlást kellett kiemelni vagy partra vontatni, 48 alkalommal került sor.

„Ebben az évben is megcélozzuk a 64-es számot, bár kevés az emberünk. Emellett sok vízi vagy vízparti rendezvényt biztosítunk, ezek között lesz a Kékszalag és a Balaton-átúszás, ami szintén egy testhez álló nagy feladat” – mondta, és hozzátette, hogy nyáron már legalább hét strandon várja mentőmellényállvány a gyerekeket: Balatonalmádiban, Balatonkenesén, Alsóörsön, Keszthelyen, Gyenesdiáson és Balatonlellén, utóbbin két helyszínen is.

A mentőmellényhez hasonlóan a biztonságot és a prevenciót szolgálja a Balatonhelp okostelefonra letölthető ingyenes segélykérő alkalmazás. Ha a bajba jutott ezen keresztül elindítja a segélyhívást, a készülék a rendelkezésére álló lehetőségeken keresztül (mobilinternet-kapcsolat, SMS) elküldi a segélykérést az aktuális pozícióval. A VMSZ Mentésirányítási központja pedig a hívás fogadását követően felveszi a kapcsolatot a segélykérővel.

Ambrus Gábor

(Cikkünk eredetileg és teljes terjedelmében az Aqua Magazin 159. számában jelent meg. Fizessen elő rá, hogy ne maradjon le exkluzív tartalmainkról! A következő szám az 55. Kékszalag Raiffeisen Nagydíjra jelenik meg.)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!