Újabb mentőmellényállványok a Balaton körül

A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata (VMSZ) három új mentőmellényállványt helyezett ki balatoni strandokon és egy kikötőben, ahonnan a gyerekek ingyen vehetnek kölcsön mentőmellényeket strandoláshoz.

Az új állványok Keszthelyen a Városi Strandon, Gyenesdiáson a Diási Játékstrandon és Balatonlellén a BL YachtClub kikötőjében találhatók. Az állványokon 12 különböző méretű, gyermeknek való mentőmellény található, amelyeket bárki leakaszthat és ráadhat a gyermekére, amíg a strandon vagy a kikötőben van. Utána csak vissza kell tenni az állványra. Az állványt könnyen megtalálják a szülők és a gyerekek, mert egy óriási, narancssárga mentőmellényt formál.

Ez az első állványunk, amit nem strandon, hanem kikötőben helyeztünk ki – mondta el Bagyó Sándor, a VMSZ elnöke a BL YachtCluban az átadáson. – A kikötő veszélyes hely a gyermekek számára. Sok esetben a szülők mással vannak elfoglalva és hamis biztonságérzetük van, mert nem a nyílt vízen tartózkodnak. Egy kisgyereknek már a kikötőbe érkezés pillanatától viselnie kellene a mentőmellényt, mert úgy semmilyen körülmények között sem merül el, még akkor sem, ha beütötte a fejét esés közben és eszméletét vesztette. Néhány éve ettől a kikötőtől nem messze fulladt meg egy óvodás kisfiú, játék közben beesett a vízbe.”

„A BL YachtClub kikötője ideális arra, hogy sok embernek felhívjuk a figyelmét arra, nagyon kell vigyázni a gyermekekre a vízparton. Itt nemcsak kikötő, hanem strand is van, nagy közösségi tér közvetlen a parton, ahol sok időt töltenek kisgyerekes családok is. Ráadásul sok vízparti apartman található a területen, ahol gyerekekkel is megszállnak. Szeretnénk, ha az itt nyaralók használnák a kihelyezett mentőmellényeket” – tette hozzá.

A mentőmellényállványt nemcsak azért terveztük ilyen nagyra és élénk színűre, hogy könnyen megtalálják a szülők és a gyerekek, hanem azért is, mert egy nagy felkiáltójelnek szánják: tessék jobban vigyázni a gyerekekre, a kikötőkben a parton is mindig adjanak rájuk mentőmellényt!

Az első állványokat tavaly nyáron helyeztük ki. Sok kedvező visszajelzést kaptunk, hogy használják a gyerekek. A tavalyi mellényeket átvizsgáltuk, cseréltük és javítottuk, ha szükségesnek láttuk. Az idén nyáron már hét helyszínen várja a gyermekeket ez a közösségi mentőmellény-szolgáltatás. A három új helyszínen túl Balatonalmádiban a Wesselényi Strandon, Balatonkenesén a Bezerédj Strandon, Alsóörsön a Községi Strandon, és Balatonlellén a Napfény Strandon. Köszönjük a Kürt Zrt.-nek, a Hungexpónak, a Balatoni Yacht Clubnak és a Megoldás Mozgalomnak, hogy finanszírozták az állványok elkészítését!

Az idei évben kihelyezett három új mentőmellényállványt a Balaton Fejlesztési Tanács által – a Balaton fejlesztési feladatok támogatása terhére az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatási programja keretében – a 2022. évi Közbiztonság vízbiztonság fejlesztése programjához biztosított forrásból finanszíroztuk – írta a hirbalaton.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!