Erre figyeljünk, ha a Dunán strandolunk

2023. július 10.
Címkék :

Nyáron nagyon sokan látogatnak el a Duna partjára, a vízi sportok mellett időnként fürdenek is a folyóban. Azonban kevesen tudják, hogy a vízben hűsölésnek szigorú szabályai vannak.

Kevesen tudják, hogy a Dunában fürödni azokon a helyeken szabad, amelyek nem esnek tiltó rendelkezés alá, illetve külön jogszabály szerint kijelölt fürdőhelynek minősülnek.

Ahol soha ne fürödj: hajóútban; hajóutat és hajózási akadályt jelző bóják, nagyhajók, úszó munkagépek és fürdés célját nem szolgáló úszóművek 100 méteres körzetében; vízlépcsők és vízi munkák 300 méteres, hidak, vízkivételi művek, egyéb vízi műtárgyak, komp- és révátkelőhelyek 100 méteres körzetében; kikötők, veszteglő- és rakodóhelyek, kijelölt, zárt vízisí és vízirobogó (jet ski), valamint egyéb motoros vízi sporteszköz közlekedésére szolgáló pályák, hajóállomás területén; egészségre ártalmas vizekben, kijelölt fürdőhelyek kivételével a határvizekben és a városok belterületén lévő szabad vizekben; éjszaka és korlátozott látási viszonyok között, kivéve, ha a vízfelület megvilágított, és legfeljebb a mély víz határáig; ahol a tiltó tábla jelzi!

A sérülések és halálesetek elkerülése, valamint a jogszabályok betartatása érdekében a rendőrség rendszeresen, visszatérően tart ellenőrzéseket, és intézkedik azokkal szemben, akik a fürdőzés szabályait megszegik.

Vízi sporteszközök – mint például a SUP – használhatók a Dunán; vízisíelni viszont csak a kijelölt szakaszokon szabad. Vízi járművet csak az vezethet, aki a vezetést megelőzően nem ivott alkoholt. Képesítéshez kötött járművet csak a megfelelő képesítés birtokában lehet vezetni.

Csónakot és nyilvántartásba vételre nem kötelezett vízi sporteszközt (pl. SUP) az vezethet, aki a 14. életévét – gépi hajtású vízi jármű esetében 17. életévét – betöltötte; úszni tud; a vezetésben kellő gyakorlatot szerzett és ismeri a Hajózási Szabályzat rendelkezéseit, valamint az igénybe vett vízterület sajátosságait. Ha több ember tartózkodik a csónakban vagy nyilvántartásba vételre nem kötelezett vízi sporteszközön, indulás előtt a 16. életévét – gépi hajtású vízi jármű esetén 17. életévét – betöltött vezetőt kell kijelölni.

YouTube video

Csónakban tartózkodó, úszni nem tudó, 14 évnél fiatalabbak, továbbá vízi sporteszközön közlekedő minden ember köteles mentőmellényt viselni. Aki nem tud jól úszni, az mindig csak sekély vízben fürödjön! Ha fürdés közben a felfújható fürdőeszköz – például gumimatrac – elsodródik, senki ne ússzon utána, mert az életét veszélyezteti! Felhevült testtel tilos hirtelen vízbe ugrani! Szabad vizekben 6 éven aluli, illetve úszni nem tudó 12 éven aluli gyermek csak felnőtt közvetlen közelében, annak felügyelete mellett fürödhet.

Ha valaki megszegi a szabályokat, például tilos helyen fürdőzik, szabálysértést követ el, és 5 ezertől 150 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható.

Ide kattintva elolvasható, hogy hol strandolhatunk a Dunán.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!