2021 az állva evezés éve

Az állva evezés rajongótábora hihetetlenül gyorsan növekszik. Ma már szinte nincs olyan tó, ahol ne színezné a vizet több tucat SUP-deszka. A népszerűség nem véletlen.

A SUP mint életérzés

Van, aki szereti a vizet és van, aki még nem tudja, hogy szereti. Vízen túrázni valamilyen járművel az ókor óta közkedvelt, izgalmas program. Elemi igényünk meghódítani folyókat, a tavakat, a tengereket. A SUP a csónakkal és kajakkal ellentétben bárhová (egy vitorlásra is) könnyen odavihető egy hátizsákban, gyorsan felfújható, és máris rendelkezésre áll egy stabil, jól irányítható vízitúraeszköz.

Állva evezve aztán olyan szögből látjuk a tájat, ahogy még soha, és olyan helyekre is beevezhetünk, ahová a nagyobb járművek nem férnek be. Ráadásul közelebb vagyunk a vízhez, mint egy csónakban, bármikor belemárthatjuk a kezünket, a lábunkat, nem úgy, mint egy kenuból, és gyorsabban haladhatunk, mint egy vízibiciklivel. Ha felborulnánk, könnyen vissza tudunk mászni a deszkára, nem kell kiúszni a partig. Mindebből látszódik, hogy a SUP elhozta mindenki számára a víz könnyű, biztonságos és élvezetes meghódításának a lehetőségét.

Milyen deszka jó nekem? – a bőség zavara

Minden SUP evezővel, táskával és minden további kiegészítővel együtt kapható. Az első, amit el kell döntenünk, hogy mire fogjuk használni. Könnyed vízitúrát barátokkal vagy hosszú, sportolásértékű távokat szeretnénk megtenni vele? A gyorsaság a fontos vagy a nagyobb csomagtér? Elbírjon 2 embert? Lehessen ülve is evezni rajta kéttollú evezővel?

Ha ezek megvannak, akkor gyerekjáték deszkát választani, és végül már csak a hozzánk illő festést kell megtalálni a számtalan szín- és mintavariáció között.

Két SUP-márka, amiben nem fogsz csalódni

Két SUP-márkát emelünk ki, amelyek ár/érték arányban nagyon jók, és elhanyagolható a garanciális probléma velük. Az egyik a Hydro-Force, amely mögött az egyik legnagyobb és legjobb felfújható strandcikk- és medencegyártó áll sokéves tapasztalattal és hatalmas tervezői csapattal. Mindez meg is látszódik a deszkákon, az idei boardok kiváló minőségűek, a fiatalos, színes dizájnnal sokak kedvence lesz a vízen.

A másik nagyon jó SUP-márka a Gladiator, ami már két éve bizonyítja az itthoni vizeken, hogy megéri a pénzét, és a 3 év gyári garancia nem csak marketingfogás, tényleg bírják a strapát a termékek. A rendkívül széles dizájnválaszték mellett az idén sok új mérettel bővült a kínálat. A Light deszkák a kezdőknek ideálisak, a Pro és a Design vonal a visszafogott, de gyakorlott evezősöknek, az Elite sorozat azoknak, akik csak a legjobbal érik be, az ART deszkák pedig azoknak, akiknek a suppolás nemcsak vízitúra, hanem életérzés.

2021 a suppolás éve

Két éve arról írtunk itt, az Aqua magazinban, hogy hamarosan mindenki suppolni fog. És tényleg, lassan így lesz. A fentiek mellett a SUP nem csak vízitúrára alkalmas, mint egy csónak vagy kenu. A SUP-ról lehet vízbe ugrálni, lehet vízen lebegő szigetként használni baráti összejövetelekhez, lehet rajta jógázni, tornázni vagy csak elvonulni a világtól és feküdni rajta.

Aki nem próbálta, az idén már semmiképp ne hagyja ki, aki pedig már beleszeretett, az 2021-ben már saját deszkával hasítsa a vizet! Evezésre fel, szélcsendben is a vízen!

A cikk eredetileg az Aqua Magazin 151. számában jelent meg.

Gladiator és Hydro-Force SUP-ok az Aqualing kínálatában.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!