Érdi Mári futamot nyert a riói olimpián!

Mári_RIOMári a futamot végig vezetve folyamatosan növelte előnyét, és elsőként futott a célba. A mai nappal elkezdődtek a finn hajóosztályban is a futamok, ahol igencsak érdekeltek vagyunk. Berecz Zsombor, akinek ez a harmadik olimpiája, finn osztályban azonban most versenyez először.

Érdi Mári lett a nap hőse a magyar vitorlázók között kedden, aki egy nappal korábban még úgy fogalmazott, hogy szeretne az első tízben végezni. Ez maximálisan sikerült: a harmadik futamot ugyanis megnyerte, a negyedikben pedig az ötödik helyen végzett, és ezzel összetettben a kilencedik helyen áll.
Mári a keddi partra érkezés után Cserta Gábornak adott interjút, a következőképpen: „El se hiszem! Tényleg? Nyertem egy futamot az olimpián! Ma a futamok előtt próbáltam magam egy kicsit felpörgetni, mert tegnap úgy éreztem egy kicsit, hogy jól van, itt vagyok, de úgyis megvernek. Ezért ma nagyon koncentráltam a bemelegítésnél. Próbáltam leszűrni, hogy mit csinál a szél. Igazából annyira nem forgott, és áramlás sem volt igazán, csak sebességből kellett menni. Nagyon-nagyon jó rajtom volt mindkét futamban, úgyhogy onnan, ha megvolt a sebesség, nem nagyon lehetett visszacsúszni. Igaz, a második futam trükkösebb volt, ott már kezdett leállni a szél. Álltam jobb helyen is, de nagyon örülök az ötödik helynek.″

RIO_finn_1

A magyar versenyzők közül Berecz Zsombor esélyeshez méltó ódon nem kezdett rosszul, a 9. helyen ért célba a gyenge, 6-9 csomós szélben. A 2. futamban sajnos korai rajtos volt.

Vadnai Benjámin a 20. helyen ért célba osztálya 3., a mai első futamán. Ez sem rossz hely, különösen annak fényében, hogy csak a 38. helyen kerülte az első cirkálószakasz végén a bóját a 46 hajós mezőnyben.

RIO_Zsombi_part
A World Sailing esélylatolgató oldalt áttekintve néhány ismerős névbe botlunk. A brit Giles Scott, 2014, 2015 és 2016 világbajnoka természetesen az első helyen szerepel a fogadó irodák listáin és a dán Jonas Hogh-Christensen neve sem idegen a rajongóknak, hiszen a mosolygós, szakállas úriember Londonban ezüstérmet szerzett, és hasonlóan szerepelt a 2016-os vébén is. A holland Peiter-Jan Postma negyedik helyen végzett Londonban és harmadik lett világbajnokságon. Persze a lista nem lenne teljes a helyi versenyző említése nélkül: a brazil Jorge Zafir 2013-ban nyerte el a Gold Cup trófeát, és a hazai vizeken nagyon szeretne bizonyítani. Nos, a 23 nehézsúlyú gladiátor ezzel az élcsapattal vég neki a futamoknak.

RIO_laser_1

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!