Elsüllyedt kincsek a tenger mélyén

, Image: 263457492, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy

Gyerekkorában ki ne álmodozott volna arról, hogy egyszer csak csillogó aranyakat és egyéb mesés kincseket talál majd a tenger fenekén, és hihetetlen gazdagság hullik az ölébe? Az óceánok és a tengerek mélye még mindig sok titokzatos dolgot rejt előlünk, hiszen több száz, vagy akár több ezer kincsekkel gazdagon megrakott hajó végezte hullámsírban a rakományával együtt.

Nemrég a kincsvadászok újra lázba jöttek, ugyanis izraeli búvárrégészek az egykori kikötőváros, Cézárea partjainál egy 1600 évvel ezelőtt, a IV. században elsüllyedt római kereskedőhajó rakományát hozták a felszínre. A megtalált leletek az utóbbi harminc esztendő legértékesebb kincseinek számítanak, és vannak köztük viszonylag jó állapotban lévő bronztárgyak, gyertyatartók, szobrok, vízhordó edények. Emellett előkerültek korabeli aranypénzek, amelyek a régészek számára nagy segítséget jelentettek, hogy behatárolják a hajó elmerülésének idejét.

Scuba diver observing old Italian amphorae dating from the 2nd century BC with gold coins on the ocean floor, Kas, Lycia, Turkey, Mediterranean, Image: 148174907, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, imageBROKER

Tavaly a San José nevű spanyol vitorlás kincsei foglalkoztatták a kincskeresőket. A Kolumbia karib-tengeri partjainál, Cartagenától délre, a Balu-félsziget partjainál húsz méterre a tenger mélyén megtalált hajó ugyanis 11 millió aranypénzt és drágaköveket rejt, amelyek értéke négymilliárd dollárra tehető. Az 1708. június 8-án hatszáz emberrel a fedélzetén vitorlázó spanyol fregatt akkor süllyedt el, amikor a brit hadihajók elől menekült. A San Josén talált kincsek – amellett, hogy a régészek számára sok információval szolgálnak – diplomáciai bonyodalmat is okozhatnak, hiszen a hajóroncs tulajdonjoga évtizedek óta Kolumbia, az Egyesült Államok és Spanyolország közti jogi viták kereszttüzében van, ráadásul Peru is bejelentette az igényét a mesés kincsekre. A kolumbiai államfő, Juan Manuel Santos, annak érdekében, hogy az alkalmi kincsvadászokat távol tartsa a megtalált hajóroncstól, államtitoknak nevezte és nem árulta el a megtalált vitorlás pontos helyét.

 

Az 1805-ös trafalgari csatát megelőző harcoknak esett áldozatául a spanyol Nuestra Senora de las Mercedes nevű hajó, amelyet 1804. október 5-én süllyesztettek el az angol hadihajók. A portugál partok közelében, Cádíz városától 50 kilométerre lévő roncsot 1136 méter mélyen találták meg egy távirányítású, víz alatti robot segítségével. Ez volt a legmélyebben folytatott tengeralatti régészeti feltárás az Európai Unió területén. A mai értékén mintegy 350 millió euróra becsült kincsből korábban már felhoztak arany- és ezüstérméket, ezt követte tizenkét tárgy, amelyek között megtalálható egy 80 centis bronzágyú, egy aranymozsár, egy ezüst gyertyatartó, valamint tányérok, evőeszközök, amelyekből a régészet képet kaphatnak a korabeli életmódról.

, Image: 50690348, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Alamy

Hogy nemcsak az elsüllyedt kincsek felkutatásával foglalkozó társaságok, hanem amatőr kincsvadászok is sikerrel járhatnak, azt mi sem bizonyítja jobban, mint a floridai Schmitt család, amely több mint egymillió dollár értékű aranytárgyat, 51 aranypénzt, valamint 12 méternyi díszesen megmunkált aranyláncot talált egy 1715-ben elsüllyedt spanyol hajóflotta roncsaiban. A korabeli feljegyzések szerint a Havannából Spanyolországba tartó hajókonvojt egy hurrikán süllyesztette el Florida partjainál. A flotta – mai árfolyamra átszámítva – mintegy 400 millió dollárnyi értéket szállított, ebből mostanáig 175 milliónyi találtak meg.

 

Coins of the Spanish Armada (replicas) 8 Reales, Phillip II (largest, behind) 2 Escudos, Phillip II (cross, top left) 1 Escudo, Charles I (bottom left), Image: 258943654, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy

Ugyancsak hurrikán áldozata lett 1857. szeptember 12-én a dél-kaliforniai partok közelében a háromárbocos SS Central America, amelynek 477 utasa Kaliforniából indult haza az aranyláz idején felhalmozott vagyonával. A hajóroncsból a korábban felhozott majd tíz tonna arany után most öt aranyrudat és két 20 dollár névértékű aranyérmét hoztak a felszínre a tengeri kincsvadászatra szakosodott Odyssey Marine Exploration munkatársai.

 

A 20. század világháborúi során ugyancsak sok hajó veszett a hullámsírba, s voltak köztük olyanok, amelyek értékes rakományukkal együtt süllyedtek el. 1941 februárjában az ír partoknál egy német tengeralattjáró süllyesztette el az SS Gairsoppát, amely 150 millió font értékű ezüstrudat szállított. A hajó felkutatását még 2011-ben kezdték el, és a rajta lévő kincseket, amely a hírek szerint ez a legnagyobb mennyiségű nemesfém, amelyet valaha felfedeztek a tengereken, két részletben hozták felszínre, ugyancsak az Odyssey Marine Explorationnek köszönhetően.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!