Első győzelem és címvédés a 30. jubileumi GKSS Match Cup Sweden regattán

Anna Östling megvédte a Nordea Women’s Trophy címét, Chris Poole pedig az első amerikai lett, aki megnyerte a GKSS Match Cup Swedent.

A GKSS Match Cup Sweden a World Match Racing Tour alapító eseménye, idén ünnepli fennállásának 30. évfordulóját. Pénteken a nagy szél miatt halasztották a futamokat, így aztán szombat reggel amilyen korán csak lehetett, megrendezték az elődöntőket – a nyílt és a női divízióban is két győzelemig.
A népszerű helyi vitorlázó World Match Racing Tour veterán Johnie Berntsson és csapata kihasználták helyismeretüket, és 2-0-ra legyőzték a dán Jeppe Borch/ Borch Racinget. Chris Poole és a Riptide Racing Team szintén 2-0-val lépett át Eric Monnin-on és a Capvis Swiss Match Racingen.

A két győzelemig tartó döntőben az első futamban Berntsson vezette fel kettejüket a pályán, de az első kreuzbójánál kialakult luvcsatából Poole jött ki jobban, és onnantól a befutóig ő kontrollálta az eseményeket. A második rajtból Poole jött el jobban, az első szakasz végén négy hajóhosszal vezetett, amit simán megtartott a célig, így 2-0-s összesítéssel diadalmaskodtak.

„A Match Cup Sweden az egyik leghíresebb párosverseny a világon, csodálatos érzés megnyerni, pláne első amerikaiként. A csapat fenomenálisan vitorlázott, nagyon örülünk az eredménynek” –nyilatkozta Poole nem sokkal a befutó után.

Ez volt az első év, hogy a GKSS Match Cup Sweden egyszerre adott otthont a World Match Racing Tour és a Women’s World Match Racing Tour aktuális állomásának. A hölgyeknél az elődöntőben Anna Östlingék (Team Wings) Julia Aartsenéket (Team Out of the Box), Renee Groeneveldék (Dutch Match Racing Team) Pauline Courtois-ékat (Match in Pink) győzték le, így a döntőben a címvédő svéd Anna Östling és Renee Groeneveld mérhette össze az erejét. Groeneveld behúzta az első futamot, amire Östling csattanós választ adva egyenlített, jöhetett a harmadik futam. A rövid pályán három kört kellett teljesíteniük, az utolsószakaszon egy hajóhosszon belül vitorlázott a két csapat, végül a Wings tudott előbb behalzolni a célba: „Teljesen kimerültem! Ez volt a legőrültebb döntő, amiben valaha részünk lehetett. Renee nagyon erős ellenfél, de mi sosem adjuk fel, és ma nekünk jött ki jobban a lépés” – ujjongott Östling.

GKSS Match Cup Sweden 2024 végeredménye
1. Chris Poole/ Riptide Racing, USA
2. Johnie Berntsson/ Berntsson Sailing, SWE
3. Jeppe Borch/ Borch Racing, DEN
4. Eric Monnin/ Capvis Swiss Matcch Racing, SUI
5. Nick Egnot-Johnson/ Knots Racing, NZL
6. Aurélien Pierroz/ Match in Black, FRA
7. Marius Westerlind, SWE
8. Theo Westerlind, SWE
9. Matti Sepp/ Clean Energy Racing, EST
10. Rocco Attili/ RBYS Racing, ITA

Nordea Women’s Trophy 2024 végeredménye:
1. Anna Östling/ Team Wings, SWE
2. Renee Groeneveld/ Dutch Match Racing, NED
3. Pauline Courtois/ Match in Pink, FRA
4. Julia Aartsen/ Team Out of the Box, NED
5. Martina Carlsson/ Beyond Racing, SWE
6. Celia Willison/ EDGE Racing NZ, NZL
7. Kristine Mauritzen/ Those Seagulls, DEN
8. Megan Thomson/ 2.o Racing, NZL

(fotók és forrás: wmrt.com)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!