Elindul a balatoni viharjelzés

Április 1-jétől indul a balatoni viharjelzés, amely október 31-ig tart. A 46 viharjelző állomás mellett a tó mindhárom medencéjében egy-egy vízbe telepített, napelemekkel működő jelzőlámpás állomás is lesz. Az elsőfokú viharjelzés az erős, óránként 40 és 60 kilométer erősségű szélre, a másodfokú a viharos, óránként 60 kilométert meghaladó szélre figyelmeztet.

A jelzéseket a szél erősödése előtt fél-másfél órával adják. Elsőfokú viharjelzésnél a berendezés percenként 45-öt villan. Ekkor csónakkal, más vízi sporteszközzel a parttól számított 500 méteren belül szabad tartózkodni, és ezen belül lehet úszni is. Másodfokú viharjelzésnél a lámpák percenként 90-szer villannak, ilyenkor tilos fürödni, és csónakkal, más vízi sporteszközzel közlekedni. Ez alól kivételek a vitorlás hajók.

A Balatonnál a szél eltérő lehet, előfordul, hogy másodfokú viharjelzésnél az északi partnál, a nádasoknál nincs viharos széllökés, néhány száz méterrel beljebb pedig lecsaphat a szél, a parttól távolodva pedig gyorsan felerősödik a hullámzás.

Nagy eltérés van a zivatarokból kifutó szélnél is, amely rövid idő alatt viharos lehet, de néhány kilométerrel távolabb csak gyenge a légmozgás. A szélviharokat nem mindig kíséri felhőzet. Különösen veszedelmes a nyár közepén, derült időben fújó száraz meleg, déli szél, amely a sekély déli parti vízről gyorsan besodorja a matracokat, vízi bicikliket a mélyvizekre. A Balatonnál gyakran kialakulnak keskenyebb szélcsatornák, ahol lényegesen erősebb a szél, ilyen például a Szigligeti-öböl – írta a veol.hu.

(fotó: Pixabay)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!