Egyre népszerűbb a szólóvitorlázás a Balatonon

Talán túlzás azt állítani, hogy a balatoni szólóvitorlázás aranykorát éli, az azonban kijelenthető, hogy felfelé ívelő pályára állt a műfaj. A versenyeken indulók száma és az egyre jobb eredmények is ezt jelzik.

Fa Nándor: innováció és minőségi vitorlázás
Ha balatoni szólóvitorlázás, akkor Fa Nándor – a földkerülő vitorlázó alapító atyának is tekinthető ezen a téren. Húsz éve, 2001-ben indította útjára első szóló tókerülő viadalát, amelyen eddig egy híján százan vettek részt. A szólóvitorlázás mára népszerű és elérhető kihívás lett a magyar tengeren.

Ez volt a cél húsz évvel ezelőtt – jelentette ki az Aqua Magazinnak Fa Nándor. – Elérhető fejlesztésben gondolkoztunk és egy olyan méretben, amellyel a Balatonon minőségi vitorlázást lehet bemutatni. Utóbbihoz nem kell például húszméteres hajót vásárolni, bár sokan rengeteg pénzt költenek el nagy vitorlásokra. A mi célunk az volt, hogy megmutassuk, miként kell megvitorlázni egy korszerű hajót, amelyet viszonylag kevés idővel és energiával is lehet tuningolni. Így megjelenik az alkotás öröme, azután a megvitorlázás öröme, hiszen a vitorlázás egy kreatív sport.

Aqua: Visszatekintve mennyire volt sikeres az első verseny?
F. N.: Felemás a megítélése, mivel az akkoriban nagy kihívás volt. Megjelentek a rajtnál mindenféle furcsa szerzetek, például egy Scholz 22-es az oldalán egy marmonkannával és hasonlók. A kezdeti lelkesedés akkor kopott meg, amikor kiderült, hogy a 8m one designnak nincs ellenfele. A másik nagy lépés az volt, amikor elkészültek az első saját fejlesztésű hajók, én megépítettem a Fahajót, beindult az innováció, megjelent a Fahajó testvérhajója, majd a Flaarok, a Paugerek, aztán a Code 8-asok. Ezek uralták az osztályt. A mostani 15 hajó teljesítményben a tízszeresére képes annak, mint az első flotta volt!

Aqua: A négykezes tókerülő hogyan hat a szólóvitorlázásra?
F. N: A kétszemélyes verseny a felkészülés fontos része, hogy a fertőzés terjedjen. Aki itt indul, az megérzi, milyen lehet egyedül nekivágni.

Aqua: Mi vár erre az osztályra a jövőben?
F. N.: Ami kihívást jelent a vitorlázásban, az a 8 méterbe belefér. Az is tény, hogy fajlagosan ez a leggyorsabb hajó. De a nemzetközi szinttől még messze vagyunk, megjelentek például a támasztóuszonyok, tehát még van mit fejleszteni. Az a kör, amely a vitorlázásért csinálja, ezt már észrevette, és jó úton halad.

Nemcsak a 8 métereseké a világ
Az idén szintet lépett a klasszikus Balaton-kerülő egykezes, amelyre a Tihanyi Hajós Egylet rendezésében immár hivatalos versenyként került sor, több mint 60 hajó részvételével.

„Öt éve a vitorlázók úgymond alulról kezdeményezték, hogy legyen egy ilyen túra, amikor elindulnak Tihanytól, megkerülik az almádi és a keszthelyi bóját, aztán befutnak Tihanyra. Mivel ezeken az eseményeken már 20-30 hajó állt rajthoz, nem merték és akarták ennyi indulóval túraversenyként továbbra is lebonyolítani, így egy vendégünk felkért minket rendezőnek” – mesélte az Aqua Magazinnak Rutai Andrea főszervező.

Aqua: Mekkora létszámra számítottatok?
R. A.: Hatvan hajóban húztuk meg a limitet, de 20-30-cal is boldogok lettünk volna. A 40 volt a realitás, végül 62-en indultak el.

Aqua: Melyik hajó volt a legjobb nem 8 méteres befutó?
R. A.: Herkó Dezső hatodik lett az Orpheus 70-es cirkálóval, amit egyedül megvitorlázni önmagában sportteljesítmény, a Kékszalagon 10-11-en viszik a hajót. Volt két 70 év fölötti indulónk is, a 75 éves Matlaszkovszky Miklós 22 órás menettel a 13. helyen ért célba. A legidősebb a 77 éves Weber Antal volt, aki 33 órát vitorlázott. Ő otthon felejtette a telefonját, így a felesége nagyon izgult, mert nem látta a GPS-en…

Aqua: A sikeres debütálás után mi lesz a verseny jövője?
R. A.: Folytatjuk! Lehet, hogy emeljük a limitet 80-100 hajóra, de szeretnénk a minőséget is megőrizni. Nagyon jók a visszajelzések, az egyik induló azt írta, hogy a THE új minőségi szintre emelte az eredményhirdetést. Fontos a biztonság is, az idén a Vízimentők Balatoni Szakszolgálatával szerződtünk, három medencében három hajóval álltak készenlétben, de eddig nem történt havária.

Ambrus Gábor

(Cikkünk eredetileg és teljes terjedelmében az Aqua Magazin 152. számában jelent meg. Fizessen elő rá, hogy ne maradjon le exkluzív tartalmainkról!)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!