Egyesületi ranglista 2023 – összeállt a vitorlás eredményességi rangsor

A Magyar Vitorlás Szövetség elnöksége jóváhagyta a 2023-as egyesületi ranglistát, két klub mindkét kategóriában dobogós lett.

2023-ban a Magyar Vitorlás Szövetség 147 egyesülete közül 78 került fel az éves egyesületi rangsorokra. A World Sailing osztályokban 31, a  Nemzeti osztályokban 47 klubot értékeltek a szerzett pontok alapján, ami a klubok tagságának versenyeken elért eredményességét mutatja.

A Budapest Boat Show lelső napján Böröcz István, a Balatonfüredi Yacht Club ügyvezető igazgatója és Sükösd Balázs, a Spartacus VE elnökségi tagja a ranglista fontosságáról, a klubok helyzetéről és együttműködéséről beszéltek.

„Egyik egyesületnél sem alapvető cél, hogy ebben a pontozási rendszerben előrébb kerüljön, illetve nem e szerint alakítjuk a napi életünket, de valószínűleg egy jó tükör a működésünkre” – Sükösd Balázs (Spartacus VE).

„Egy nagyobb klub nagyobb, szélesebb tevékenységi körrel rendelkezik, amihez több ember kell, a több embernél több tudás van. Egy kis ország kis közösségéről beszélünk, ahol együtt kell eredményeket elérni, egyedül nem lehet valamit megcsinálni, mindig közösségekben kell gondolkozni. Ezeket a kooperációkat szerintem nagyon-nagyon fejleszteni kellene a jövőben, és mindenkinek úgy kellene hozzáállni, hogy nem ellenfeleket nevelünk magunknak, hanem játékostársakat” – Böröcz István (Balatonfüredi YC).

„Hosszú idő után végre megint van(nak) szövetségi kapitánya(i) a Vitorlás Szövetségnek, erre pénzt áldozunk, mert az ő céljuk és a velük szemben megfogalmazott igény, hogy integrációs szerepkört töltsenek be, húzzák össze a tudást” – Sükösd Balázs (Spartacus VE).

„…a ranglistákon megjelenő eredmények mögött nagyon-nagyon sok magán teljesítmény, magántulajdon van. Nagyon nehéz ezt a sportágát úgy integrálni, ahogy mondjuk a kézilabdát vagy a kajak-kenut, ahol szövetségi eszközökkel megy az egész sport…nagyon jó eredményeket ért el most már a magyar vitorlázás, és ezek mögött az eredmények mögött nagyon sok egyéni- és klub teljesítmény van, a Magyar Vitorlás Szövetségnek ezt kell felölelnie” – Böröcz István (Balatonfüredi YC).

A teljes beszélgetés:

YouTube video

fotók: yachtracingimage.com, j24class.org, byc.hu, saildragoninhungary.blogspot.com, rs-sailing.hu

forrás: Magyar Vitorlás Szövetség

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!