Egy kite-os nap Hyéres-ben

Allison Chenard egy napot töltött a Formula Kite flottával a Francia Olimpiai Vitorlás Héten, Daniela Morozt kísérve edzőjével, Chris Draperrel. Beszámoló első kézből.

Daniela Moroz ötszörös Formula Kite-világbajnok, kétszer az Év amerikai vitorlázónője. Chris Draper olimpiai bronzérmes 49erben (2004), kétszeres Európa- és egyszeres világbajnok az osztályban, 2009-ben győztese volt az Extreme Sailing Seriesnek, 2011–2015 között az olasz America’s Cup kihívó (Luna Rossa) kormányosa, jelenleg a Team Japan tagja a SailGP-sorozatban.

Allisoné a szó:
9.30 – diagramokat készítek, átnézem az időjárás-előrejelzést és még egyszer átnézem a verseny állását. A médiaközpontban élénk és izgatott hangulat uralkodik, a fotósok és a sajtó munkatársai viccelődnek egymással, mielőtt összepakolnák a kameratáskáikat és elindulnának kifelé.

10.45 – elhagyom a médiaközpontot, és elindulok a Chris Draper által megadott találkozópontra. Még van időm, így a sarki pékségben veszek két csokis kiflit – egyet neki, egyet magamnak.

11.23 – nem tudtam megelőzni Christ, ő már a tankolásból is visszaért. Odaadom neki a kiflit, indulunk az öblöt átszelő túrára.

11.37 – a Formula Kite komoly logisztikai kihívást jelent minden versenyrendező számára, mert az eszközzel macerás az elindulás. Sok helyre van szükség a kite-ok és a felszerelés elhelyezéséhez, ezért a bázisuk gyakran elkülönül a többi osztályétól. Hosszú utat teszünk meg, mire elérünk odáig, és előtte még megállunk a 49erFX pályán, hogy megfigyeljük a körülményeket. 13.30-kor itt már kite-verseny lesz, ezért Chris alaposan körbenéz.

11.50 – itt van kikötő! Mázli a javából, mert ritka, hogy egy kite-os helyszínhez ilyen közel legyen hajókikötő. Máskor mindig össze kell pakolnom egy vízhatlan zsákba, és a hullámok között kiúszni a motorosig.

12.04 – Chris a motoros szélműszereit állítja be, én elindulok a partra, ahol tipikus kite-látvány fogad: egy furgonokkal teli parkoló, a napon száradó vízhatlan ruhák, az oldalukra döntött deszkák és foliok a védőtáskájukban, és rengeteg ember furcsa sapkában, akik látogatóba mennek egymáshoz.

12.30 – a parton különböző nemzetiségű emberek állnak, egy barátságos kutya szaladgál körbe-körbe, mindenkit üdvözöl. Danielát a parkoló sarkában találom meg, közvetlenül mellette a szingapúri Maximillian Maeder, aki 2021-ben lett Európa-bajnok a férfiaknál.

Elkísérjük Danielát a versenyközpontba, ahol átveszi az összetettben második helyen álló versenyzőnek járó kék mezt (az első sárgát, a harmadik pirosat kap).

13.15 – a női kite-futam rajtját 15.30-ra halasztották, így Chris és én elbúcsúzunk Danielától, hogy adatokat gyűjthessünk az FX-pályáról, amely hamarosan férfi kite-pályává változik.

13.25 – az első néhány férfiversenyző megérkezik a pályához, és Chris készít néhány jegyzetet az ernyők méreteiről. A szél 10,8 csomós átlaggal fúj. Daniela mindeközben pihen, illetve dolgozik a ma estére esedékes iskolai projektjén. Tavasszal végez a Hawaii Egyetemen, és „sportoló diákból” főállású sportolóvá válik.

16.00 – Daniela mellénk áll, leül a motoros oldalára, elkezdik a megbeszélést Chrisszel. A szél kissé gyengül, de Danielának megvan a terve erre az esetre is.

16.23 – általános visszahívás az első rajtnál. Daniela a 21 méteres ernyővel a vonal bója felőli végére helyezkedett, most megint ott ül velünk, készen arra, hogy bármelyik pillanatban újra nekivágjon.

16.34 – a második rajt tiszta, a női flotta elindul. Az edzőhajók csoportjában vagyunk, figyeljük a csoportot – a többi flottával ellentétben itt az edzők mind a pálya alján várakoznak, mert a motorosok nem tudnak lépést tartani a kite-osok tempójával.

16.39 – Daniela harmadik az alsó jelnél, a brit Ellie Aldridge vezet.

16.41 – Daniela stabilan tartja magát, és egyre jobban zárkózik fel. A jobb oldal meglepően erős, és reméljük, Daniela időben meghalzol, hogy kihasználja az onnan érkező pöfföt.

16.43 – az első helyezett vitorlázó túl széleset húz, így extra távolságot vitorlázik az utolsó jel előtt, a második megakad egy motorcsónak hullámában. Daniela belülre kerül, harmadikról második helyre lép előre. A futam nagyjából kilenc percig tart.

16.58 – tiszta rajt a női kite-flotta második futamában, Daniela a hatodik a rajtbója fölött, Chris felélénkül, izgatottan várjuk a folytatást.

17.03 – Daniela negyedik az első kör végén, Chris teljesen beleéli magát a versenybe, kommentálja a történéseket.

17.07 – Daniela negyedik helyen végez a nap második és a regatta kilencedik futamában.

17.12 – a kite-osoknak épp csak annyi idejük marad, hogy egy pillanatra leüljenek az edzőjük motorosának oldalára, bekapjanak egy falatot, váltsanak néhány szót, aztán…

17.20 – tiszta rajt a harmadik futamban, Daniela remekül lő ki, tiszta szélben. Nem kerül kényszerpályára, nem kell kompromisszumos döntéseket hoznia.

17.26 – Daniela vezeti a harmadik futamot!

17.49 – Daniela a futam nagy részében fél szakasszal vitorlázott a mezőny előtt, az első helyen ér célba.

Holnap sárga pólóban rajtolhat…

KIEGÉSZÍTÉS: Chris Draper a viharruhája alatt mentőmellényt viselt, és végig betartott minden biztonsági óvintézkedést.

(forrás: US Sailing, fotók: ussailing.org, sof.ffvoile.fr)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!