Deszkás úttörők – a velencei-tavi SUP-osok története

Érmek, sikerek és élmények sorát tudhatja maga mögött első szezonjában a Velencei-tavi Vízi Sport Club (VVSC) SUP szakosztálya.

A megalakulást követően érkezett a gondolat, hogy az egyre népszerűbb SUP (Stand Up Paddle) mint vízi sport is megkapja a neki járó kiemelt lehetőséget a klub berkein belül. Már csak azért is, mert a tagság prominens tagja, Tubel Blanka maga is e sportág rabjává vált, s nagy lelkesedéssel vetette bele magát az egyre nagyobb lehetőségek sorába. Így hát az ötletet – hogy legyen a VVSC-ben SUP szakosztály –, hamarosan tett is követte. Persze a járványhelyzet lelassította a folyamatokat, de tavasszal, a járvány végén, létrejött a SUP szakosztály. Azonnal meghirdették az első gyűlést, majd május végén meg is tartották az első edzéseket – azóta heti két edzéssel egyre többen és egyre nagyobb lelkesedéssel tanulják a deszkákon egyensúlyozva haladás művészetét.

Az első megmérettetésre a Balaton-átevezésen kerülhetett sor 2021-ben, amelyen a klub szinte minden versenyzője rajthoz tudott állni. A 6 és fél kilométeres távon Tubel Blanka 8. helyezést ért el, a férfimezőnyben pedig a 485 indulóból Varjas Dániel, a VVSC színeiben 25. helyezett lett. Ezt a versenyt a SUP Magyar Kupa és Open SUP követte a Lupa-tavon. A Magyar Kupán Blanka bronzérmes lett, az Open technikai kategóriában aranyat hozott, valamint klubtársával, Gonda Helgával is dobogóra állhattak. A fonyódi SUP Országos Bajnokság és Open SUP versenyen Tubel Blanka egy ezüst- és két bronzérmet, Varjas Dániel pedig egy bronzot szerzett. Gonda Helga egyéb SUP versenyeken is elindult, többször is a dobogóra állhatott, többek között ő lett a 39. Balaton-átúszáson a legjobb idővel beérkező női induló. A Budapest Crossingon 150 versenyző vett részt, és 15 kilométert tett meg a Dunán a Római parttól a Kopaszi-gátig. A versenyen a VVSC hat versenyzője indult, és közülük a női mezőnyben Tubel Blanka 3. helyezést ért el, de a többi klubtárs is teljesítette a távot.

Tavaly Balatonfüreden került sor a SUP világbajnokságra, amelyen Tubel Blanka a tizedik helyet szerezte meg. Majd jött a 200 méteres sprint előfutam, ahol a középfutamig jutott. Felfújható deszka kategóriában öten vettek részt a VVSC-ből a világbajnokságon. Tubel Blanka ebben a versenyszámban a magyarok közt a nyolcadik lett. Klubtársai szintén végigküzdötték magukat e versenyszámon, így mindenki komoly tapasztalatokkal térhetett haza – írta a velma.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!