Charter: Dubrovnik

2007. november 13.

charter_tanacsok_02A pompás Dubrovnik megérdemli, hogy minden nyáron hétszer ellátogassunk a városba. És mielőtt ismertetnénk a hét napos vitorlázás útvonalát, engedjék meg, hogy ismételten elmondjuk – a büszke Várost nem szabad kihagyni, legalább egy-két napra érdemes kikötni az Adria gyöngyszeménél.

Következzen a javaslat: Nem érdemes sokat variálni, a természet megajándékozta Dubrovnikot a csodálatos Elafiti-szigetekkel és a varázslatos Mljettel. Elhajózni Korčula bájos városáig és vissza – lehet-e ennél szebb utazás?
Először tehát hajózzunk át a Dubrovnik és Pelješac-félsziget között sorjázó Elafiti-szigeteken. Első nap pihenjünk meg Lopudon (7,5 tnf Gružtól vagy Mokošicától), a csodálatos strandok, hatalmasra nőtt pálmák és a szép tengerparti sétány szigetén, ahol remek kisvendéglők várják a turistákat. Ha gyerekekkel vannak, feltétlenül menjenek el velük egy fürdőzés erejéig a sziget keleti részén lévő Šunj-öböl nagyobb homokos strandjáig.

Második nap reggelén – a misztrál szelet kihasználandó – induljunk a nyílt tenger felé, Prožuráig vagy Sobráig tizenöt mérföldet kell hajózni. Mljet csodálatosan zöldellő lankáival és földöntúli békével fogadja látogatóit. A Prožura előtti kis szigetnél történő horgonyzás igen jó választás. A Marijina konoba fogadóban remek fogásokkal várnak minket. Harmadik nap hajózzunk el Mljet nyugati csúcsáig, a Polače-öbölig, amelyet az előtte elterülő kisebb szigetek különösen védetté tesznek. Az öböl legnyugatibb részében olyan érzésünk lehet, mintha egy tavon lennénk. Ha a sziget valódi tavait szeretnénk meglátogatni, menjünk tovább Pomenáig. A Hotel Odisej előtti ríván biztos találnak szabad horgonyzóhelyet, de akár a Pomeštak-sziget alatt is kiköthetünk. A szálloda közelében jó éttermeket találunk. Innen már gyalogosan közelíthetjük meg a híres mljeti tavakat.

Másnap 14 mérföldet hajózunk Korčula városáig, útközben érdemes megállni Lumbarda homokos strandjainál. Ezen a szigeten „teremnek” az Adriai legismertebb fehérborai: a Pošip és a Grk. Alkonyatkor behajózunk Korčula szép kikötőjébe, ahonnan este városnéző körútra indulunk a romantikus utcácskákon.

Ötödik nap a Korčula előtt sorjázó Badije, Planjka, Vrnika és más erdős kis szigeteknél időzünk, vagy a Peliški-csatornán áthajózva ellátogatunk a büszke Orebić városkába. Ha már a pelješaci oldalon vagyunk, érdemes továbbmenni a Žuljana-öbölig, valamint a Trstenik- és Žuljana-kikötőkig. Délután azonban már vissza kell indulnunk a Mljeti-csatornán át dél felé, Okuklje védett öblébe, ahol egy kellemes, családias vendéglőben vacsorázhatunk meg.

Az utolsó előtti napon a Jakljan és Šipan közötti titokzatos Harpoti felé vesszük az irányt, majd jobb felé kormányzunk Šipanska Luka irányába. Itt is csend és nyugalom várja a hajósokat, valamint egy jó kis étterem: a Kod Marka, amely állítólag az egyik legjobb adriai vendéglő.
És végezetül utolsó nap nem marad más hátra, mint hogy visszatérjünk a városok városába. Érdemes még egyet csobbanni a Lopud déli oldalán lévő Kalamoti strandon, vagy a Dubrovnikhoz közeli nagy Zatoni-öbölben.
Itt két remek vendéglő is található: a Veli zatoni Mali raj, valamint a Gverović család tulajdonában lévő Orsan Mali Zatonban.

Alternatív útvonal: Kalamota, Trsteno, Suđurađ, Kozarica (Mljet), Polače (Mljet), Lumbarda, Orebić.
Attrakciók: az Elafiti-szigetek békéje és visszafogottsága, Mljet zöldellő tájai, Korčula harmóniája
Amire figyelni kell: a Pelješac alatti bórára (Žuljana, Trstenik), a Harpotinál lehetséges tengeri örvényekre

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!