Célegyenesben a balatonföldvári e-kikötő?

2021. december 21.
Címkék :

Az e-kikötővel kapcsolatban több valótlan állítás látott napvilágot – fogalmazott Balatonföldvár polgármestere. Holovits Huba kifejtette: ez a beruházás a járvány utáni gazdasági újjáéledés motorja lesz Balatonföldváron.

Turisztikai attrakciót teremt, munkahelyeket hoz létre, adóbevételt (iparűzési, idegenforgalmi) generál, magával vonzza a fizetőképes vásárlóerő növekedését, az ingatlanpiac fellendülését – sorolta a városvezető. Holovits Huba hozzátette: az eddig elhanyagolt nyugati városrész az ott lévő többi magánberuházással együtt bekapcsolódik a város vérkeringésébe. Komplex városfejlesztési cél, ezért mindenképpen létszükséglet, hogy megvalósuljon Balatonföldváron.

Az e-kikötő 2004 óta napirenden lévő kérdés, minden képviselő-testület fejlesztési programjában szerepelt a terv. Az előző városvezető két önkormányzati cikluson keresztül próbálta megvalósítani az elképzelést. Ráadásul úgy, hogy az akkori tervekben egy jóval nagyobb, parti létesítmény – 1200 négyzetméteren egy két és fél szintes épület – is volt a strandra tervezve. Most egy jóval kisebb 300 négyzetméteres földszintes épületet tervez a kivitelező – fogalmazott Holovits Huba.

A polgármester a Kultkikötő építésének helyzetéről is beszélt. A beruházással kapcsolatban eddig az előleg átutalása történt meg, amiből a tereprendezés és alapozás készült el. A kivitelezést utolérte a Covid jelenség: építőanyagár-emelkedés, költségek növekedése, munkaerőhiány. A sikeres megvalósítás érdekében jelen pillanatban módosították a határidőt és a beruházás költségvetését.

Holovits Huba szerint a Keringő épületegyüttesének megvásárlásával új korszak kezdődhet mind városépítészeti, mind idegenforgalmi tekintetben. A jelenleg elavult és korszerűtlen vasbeton épületek helyén részben közösségi funkciót ellátó látogatóközpont, nagy részén pedig turisztikai célokat szolgáló üzletek és szálloda épülhet. A vásárláshoz szükséges hitel fedezete maga az ingatlan, hiszen a hitelező pénzintézet 90 százalékban biztosítja a vételár kifizetéséhez szükséges összeget.

Szólt arról is, hogy vízisport-telep értékesítése nincsen napirenden. Nagyon szűk családi és baráti kör volt az Balatonföldváron, akiknek az éveken át tartó küzdelmének köszönhetően ez a vizisport-telep létrejött. Viszont a telep épülete nagyon rossz műszaki állapotban van. Ennek felmérésére tavasszal megrendeltek egy szakvéleményt és egy igazságügyi értékbecslést. A szakértői vélemények birtokában a városvezetés dönti el, hogy a meglévő ingatlan renoválása, helyrehozatala vagy egy új létesítmény kialakítása az előnyösebb – írta a hirbalaton.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!