Nők az új balatonföldvári kikötő ellen

Ne építsen a Balabo kft. kikötőt a balatonföldvári nyugati strand partjára! – áll a Nők a Balatonért Egyesület közleményében.

Az egyesület hivatkozik a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság tavaly év végi tanulmányára is, amely szerint az egyre nagyobb számú kikötőfejlesztés is veszélyeztetheti, pusztíthatja a parti, partközeli élővilágot. A kikötők fejlesztése ráadásul nemcsak az élővilágra, hanem a tó üledékvándorlására, sőt áramlataira is jelentős (nem csak lokális) hatással lehet, ami összességében a tó állapotának romlását okozhatja.

Ennek szellemében kér jogorvoslatot a Mosolygó Balatonföldvárért Egyesület a bíróságtól a hatóság végleges határozata miatt. A határozat szerint a tervezett tevékenység megvalósítása esetén nem feltételezhető jelentős környezeti hatás. A Balabo kft. Előzetes vizsgálat című tanulmánya – bár célja a fenti megállapítás alátámasztása – nem igazolja ezt a sommás megállapítást – a NABE szerint.

A közlemény hangsúlyozza, a kritikus kérdés, az iszaposodás vizsgálata kifogásolható, mert nem reprezentatív adatok alapján készült: évtizedekkel ezelőtti mederdomborzati adatok és a keleti medence széladatai alapján számoltak. A tiltakozó és pert indító civilek sérelmezik, hogy a kikötő tervezéséhez annak ellenére kezdtek hozzá, hogy a balatonföldvári Helyi Építési Szabályzat taxatíve rögzíti, hogy a strand területe nem csökkenthető, funkciója nem változtatható. Márpedig ha a kikötő megépül, akkor a jelenlegi strand partjáról tilos lesz a Balatonba lépni, azaz megszűnik a strand.

A perindító beadvány itt érhető el.

A Nők a Balatonért Egyesület tavaly a siófoki hyperjet ellen lépett fel.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!