Brémába vontatták a 156 méteres Dilbar szuperjachtot

2022. szeptember 29.
Címkék :

A Dilbart áprilisban vonták az Oroszország elleni szankciók hatálya alá, most a Lürssen hamburgi létesítményeiből Brémába vontatták.

A szeptember 22-i szállítás a Dilbar első mozgása azóta, hogy tavasszal a szankciós törvény hatálya alá került. Saját meghajtással azonban még mindig nem mozoghat. A hajón a Blohm+Vossnál végeztek karbantartási munkákat, amikor kiadták az utasítást, hogy nem mehet sehova. Mivel a hajó nem tudott mozogni, a hajógyár képtelen volt használni a dokkot más jachtok átépítésére és javítására.

Áprilisban egy eredetileg német nyelven közzétett nyilatkozat azonosította a jacht tulajdonosát, és megerősítette, hogy szerepel az Európai Unió szankciós listáján. Az első vizsgálatok eredménye szerint „a Dilbar luxusjacht ezért a szankciós törvény hatálya alá tartozik, és jogilag ott tarthatják Hamburgban. A lépés a Németországban közvetlenül alkalmazandó uniós rendeletek miatt a törvény erejénél fogva történik, anélkül, hogy hivatalos végrehajtási aktusra lenne szükség. Ehhez nem szükséges egy illetékes hatóság vagy szövetségi minisztérium megerősítése sem.”

Spanyolországban több jacht járt hasonlóan, sőt, egy hajót Gibraltárban tartóztatták fel, és nemrég árverésre bocsátották, miután a szankciótörvény következtében hitelszerződésszegés történt.

A Dilbar Brémában:

YouTube video

(forrás: boatinternational.com, fotók: newscesspool.com, autoevolution.com)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!