Elárvereznek egy lefoglalt orosz jachtot

A 75 millió dolláros szuperjacht lesz az első az utóbbi időkben lefoglalt orosz hajók közül, amelyet árverésre bocsátanak.

Az orosz mágnás, Dmitrij Pumpjanszkij szuperjachtját a gibraltári legfelsőbb bíróság végzése alapján kínálják megvételre. A legtöbb esetben a hatóságok nem adhatnak el egy lefoglalt szuperjachtot jogi csatározások nélkül, ami viszont olyan üzemeltetési és karbantartási költségeket ró rájuk, amely a hajó értékének 10-15 százalékát is elérheti éves szinten.

A hajó márciusi lefoglalásában a JPMorgan is részt vett, miután Pumpjanszkij ellen (is) bevezették a nyugati szankciókat. Bár a 75 millió dolláros szuperjacht az orosz milliárdos tulajdonában van, azt egy Pyrene Investments nevű menedzsmentcég üzemelteti. A JPMorgan 22 millió dollárt adott kölcsön a Pyrene Investmentsnek, ám Pumpjanszkij szankciós listára kerülésével a kölcsönszerződés megszűnt. Pumpjanszkij vagyona az olaj- és gáziparból származik, Szergej Popovval és Andrej Melnyicsenkóval közösen szerezték meg a TMK csőkonglomerátumot, majd 2006-ban kivásárolta társait. A TMK 1998 óta szállít az orosz állami tulajdonban álló Gazprom gázipari vállalatnak.

Az orosz oligarchákhoz kapcsolódó vagyonokat lefoglalták, őrizetbe vették vagy befagyasztották Ukrajna februári orosz invázióját követően. A nyugati hatóságok ingatlanokat, magánrepülőgépeket, sőt műkincseket és szuperjachtokat is célba vettek. Törökország a szuperjachtok kedvelt célpontja, mivel Ankara nem szankcionálta Oroszországot, ami azt jelenti, hogy az oligarchák vagyonát nem lehet lefoglalni az ország felségvizein.

Az orosz duma egyik leggazdagabb tagja, a szankciókkal sújtott milliárdos Andrej Szkoh 156 millió dolláros szuperjachtja Dubajban kötött ki, mivel az oroszok továbbra is az Egyesült Arab Emírségekben próbálják elkerülni a nyugati szankciókat.

(forrás: businessinsider.com, fotók: boatstersblack.com, boatinternational.com, dynamiqbrokerage.com, megayachtscharter.com, charterworld.com)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!