Az évtized felfedezése Portugáliában

Több száz éves hajóroncsot találtak Portugália partjainál, nem messze Lisszabontól, fedélzetén fűszerekkel, kínai porcelánnal és a hajó ágyúival.

A hajó a szakértők szerint valamikor 1575 és 1625 között süllyedhetett el, a búvárok pedig eddig fűszereket, egyebek mellett borsot, a Ming-dinasztia vége felé gyártott kínai porcelánt, az akkortájt Afrika egyes részein a rabszolga-kereskedelemhez használt valutát is találtak, emellett pedig a hajó bronzból készült ágyúi és a portugál zászlón a mai napig szereplő csillagászathoz használt armilláris gömböket is.

Ez az évtized felfedezése. Mind maga a hajó, mind a rajta talált tárgyak rendkívül fontos örökségnek számítanak – mondta a roncs feltárásán dolgozó csapat tudományos vezetője, Jorge Freire, aki szerint a hajó vélhetően Indiából tartott Lisszabonba, amikor elsüllyedt. A roncsot szeptember 3-án fedezték fel egy víz alatti kutatóexpedíció során, mindössze 12 méterrel a víz alatt.

A búvárok egyelőre folytatják a roncs feltérképezését, a kutatóknak pedig az lesz a feladatuk, hogy kiderítsék, melyik hajót találták meg most a tengerfenéken – írta az index.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!