Kiteszörföznél? Itt a helyed!

A wakeboardozáshoz, a szörfözéshez és a siklóernyőzéshez szükséges képességeket, technikákat egyesíti a kiteszörf, amely tizenöt éve indult világhódító útjára, és azóta százezreket ejt rabul a vízen száguldás és a magasban töltött hosszú másodpercek eufóriája.

Itthon egyelőre kevés lehetőség van arra, hogy kipróbáljuk ezt a remek sportot, de Európa-szerte számos kiteszörfparadicsomra bukkanhatunk. Ezek közül ajánlunk figyelmetekbe most öt kiváló helyet.

Komin, Horvátország

horvat
A Neretva deltájánál fekvő Komin Horvátország, de talán egész Európa egyik legjobb kiteszörfterepét kínálja, bár talán még kevesen ismerik. A teljesen kezdő szinttől a profi versenyzőkig mindenki megtalálja itt a számítását. A Kiteboarding Klub Komin egy keskeny szárazföld nyúlványon fekszik Pločétől délre. Az egyik oldalról a Neretva, míg a másikról az Adriai-tenger szegélyezi. A három kilométer hosszú tengeri partvonal a legideálisabb a kiteszörfre, mivel áprilistól októberig az uralkodó széljárások, a misztrál és a jugó táplálja a kiteszörfhöz legjobb széllel a partszakaszt (átlagban 30 napból 25-ön van 35-40 km/h-nál is erősebb szél). Emellett a víz nagyon lassan mélyül, és alig több mint 50 cm mély, ami tökéletes a kiteszörffel csak ismerkedőknek. Napi hét euróért biztosítást, szükség esetén vízi mentést, öltözőt, zuhanyzó-, mosdó-, illetve kompresszorhasználatot kapunk.

Praszoníszi, Ródosz, Görögország

gorog
Görögország előkelő helyen szerepel a kiteszörfösök listáján. Hosszú lenne felsorolni az alkalmas helyek listáját az országban, de akad egy igazán különleges, amelyet minden kiteszörfös előszeretettel említ. Ródosz szigetének legdélebbi pontján a Praszoníszi-fokot egy pár száz méter hosszú földnyelv köti össze Ródosz szigetével, amelynek egy része dagály idején víz alá is kerülhet. Praszoníszi különlegessége, hogy míg a keskeny földsáv egyik oldalán a part felé fújó erős szél nagy hullámokat korbácsol, és kihívás elé állítja a profikat, addig a másik oldalon tükörsima vízfelület várja az amatőröket. A főszezon júliustól szeptember végéig tart, de májustól október végéig nagyszerű a kiteszörfszezon.

Tarifa, Spanyolország

spanyol
Talán az egyik leghíresebb európai kiteszörfingdesztináció, de a világ minden tájáról érkeznek ide kiteszörfösök, hogy kipróbálják a legendásan szeles tarifai partvonalat. Spanyolország és egyben Nyugat-Európa legdélebbi városa, az andalúziai tarifa felkapott üdülőhely, egyik partját az Atlanti-óceán, a másikat pedig a Földközi-tenger mossa. Az egészen elképesztő széljárásnak köszönhetően gyakorlatilag egész évben ideális kiteszörfparadicsom, amely júniustól augusztusig nyugodtan kitehetné a megtelt táblát, ugyanis ekkor a hét km hosszú partszakaszon kiteszörfösök százai vágtatnak a hullámok hátán az Atlanti-óceánon.

Praia do Guincho, Portugália

portugal
A Lisszabontól 30 kilométerre nyugatra fekvő Praia do Guincho kékzászlós strand a profi kiteszörfösök kedvence. Nem túl nagy, ráadásul sziklák nehezítik a kiteszörfösök dolgát, épp ezért kezdőknek annyira nem ajánlott. Haladóknak és profiknak viszont annál inkább, hiszen folyamatosan nagyon erős északi, északnyugati szél fúj, amely igencsak felkorbácsolja az Atlanti-óceánt, így kreálva hatalmas és élvezetes hullámokat. A környéken számos szörfboltot és -kölcsönzőt találunk, de étterem és bár is van a környéken, így nincs akadálya az egész napos kiteszörfnek.

Porto Pollo, Szardínia, Olaszország

olasz
Olaszország egyik legszebb része, Szardínia szigete is kiteszörfparadicsom. Porto Pollo a sziget északi részén egy kis öbölben helyezkedik el, és lenyűgöző karibi tájat idéző fehér homokos tengerparttal és kristálytiszta azúrkék tengerrel várja a kiteszörfösöket. Az infrastruktúra kiforrott, a régió legjobb szálláshelyei és ellátása várja az idelátogatókat. Április elejétől november végéig kiváló a széljárás és a hőmérséklet is.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!