Az Év vitorlásai 2023 – Sailing World

A Sailing World magazin a Beneteau First 36-ost választotta a 2023-as év hajójának. A 36 lábas vitorlás a zsűri egyhangú kedvence lett.

A Maryland állambeli Annapolisban egy héten át tizenegy új vitorlásmodell értékelését és tesztjét végezték el, így alakult ki a végeredmény.

A 2022 októberében, 15-20 csomós szélben végrehajtott tesztek során a bírákat lenyűgözte a First 36-os sebessége, de még inkább az a könnyedség, amellyel széllel szemben és bő szélben is vitorlázni tudtak vele. Kokpitjának hatékony és ergonomikus kialakítása ideális négyfős legénységgel való versenyzéshez, de kétfős legénységgel sem okoz gondot a kezelése, és tökéletesen alkalmas túrázáshoz. A hajó részletes bemutatója korábbi cikkünkben itt olvasható el.

A Sailing World zsűrije a J/45-öst a legjobb crossover (verseny/túra) hajónak választotta meg.

A Neel 43 Trimaran lett a legjobb többtestű vitorlás a teljesítménye, a fenntartható konstrukciója és a sokoldalúsága miatt.

A Tiwal 3R a legjobb kishajónak járó elismerést érdemelte ki. A 10 láb hosszú apróság a Tiwal felfújható hajóinak legújabb tagja.

Külön elismerésben részesült a Nacra 500 MK2: a 14 láb hosszú, belépő szintű strandkatamaránt a modern építési technológiák és felszerelések előnyeit kihasználva tervezték át.

(fotók és forrás: sailingscuttlebutt.com)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!