Az Alfa Nero 67 millió dollárért kelt el

2023. június 21.
Címkék :

A „gazdátlan” Oceanco szuperjachtot 67 000 677 dollárért árverezték el, új tulajdonosa a Google korábbi vezérigazgatója, Eric Schmidt.

Antigua és Barbuda Kikötői Hatóságának közleményében június 16-án jelentették be a nyertes ajánlatot, ugyanakkor a hivatal vezetője, Darwin Telemaque megjegyezte, hogy ha az új tulajdonos hét napon belül nem köt szerződést, az eladási ajánlatot átadják a második legmagasabb ajánlatot tevőnek.

Órákkal az árverés lezárása előtt a kelet-karibi fellebbviteli bíróság elutasította az utolsó pillanatban benyújtott, az eladás leállítására irányuló sürgősségi kérelmet. Erre azt követően került sor, hogy a jacht tulajdonjoga áprilisban átkerült az antiguai kormányhoz. A tulajdonjog átruházása volt a legutóbbi fejezete annak a hosszú történetnek, amely 2022 februárjában kezdődött, amikor a hajó nem hagyhatta el Antigua kikötőjét. Akkor vizsgálatot zajlott annak megállapítására, hogy a végső kedvezményezett tulajdonos szerepel-e a nemzetközi szankciós listákon Oroszország ukrajnai invázióját követően.

A jacht ezután „elhagyott” minősítést kapott, és 2023 márciusában közzétették a kormánynak a hajó eladására vonatkozó szándékát. A kormány szerint a hajó több mint ötszázezer dollár értékű üzemanyagot kapott az Antiguán való tartózkodása alatt. Az eladásból származó összegeket a jacht kapitányának és legénységének, valamint az üzemanyagot és ellátmányt biztosító más hitelezők kifizetésére fordítják.

(forrás: Boat International, fotók: superyachttimes.com, oceancoyacht.com, excellenceriviera.com, csoyachts.com)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!