A legdrágább jachtok, amik árverésen keltek el – második rész

Van, hogy jogi lépések nyomán kerül sor árverésre, de egyes tulajdonosok a licitálási formát a „hagyományos módszer” izgalmas alternatívájának tekintik.

Cikksorozatunkban azt a kilenc (plusz egy) szuperjachtot vesszük sorra, amelyekért a legtöbbet fizették árverésen – íme a második adag.

Illusion (néhai Galactica Star) | 65 m
A Galactica Star 2019-ben került árverésre, miután egy amerikai szövetségi bíróság az amerikai Igazságügyi Minisztérium és a nigériai kormány közös kérésére nemzetközi korrupciós nyomozást követően elrendelte a Heesen 65 méteres hajójának eladását. A jachtot zárt árverést követően értékesítették, a minimális árat 42 millió dollárban határozták meg. A fedélzeten 12 vendég elszállásolására van mód, a 77 négyzetméteres strandklub fölött üvegfenekű úszómedence díszeleg. A Galactica Star volt a holland hajógyár által addig leszállított legnagyobb jacht.

Force Blue | 63 m
A 63 méteres Royal Denship Force Blue szuperjachtot 2021 elején bocsátották árverésre. A 7 millió eurós kikiáltási áron meghirdetett jachtra négy licit érkezett január 27-én. A Force Blue 12 vendég befogadására alkalmas, berendezését spa, edzőterem, mozi és diszkó teszi teljessé. A tulajdonosváltást követően hét hónapos átalakításon esett át, ennek során hét méterrel meghosszabbították az úszóplatformját és teljesen felújították a belsejét – jelenleg szabadon bérelhető.

Bacarella | 60 m
A 60 méteres Trinity motoros jachtot 2014-ben a gibraltári Legfelsőbb Bíróság bocsátotta árverésre. Ezen 19 komoly ajánlattevő vett részt, és a nyertes ajánlat meghaladta a 30 millió dollárt. A helikopter fogadására is alkalmas hajót két, egyenként 2012 LE-s Caterpillar motor hajtja, a jacht hatótávolsága 4500 tengeri mérföld.

Triton | 49,7 m
Az Egyesült Államok egyik rendőrbírója által elrendelt árverésen talált új tulajdonosra a 49,7 méteres Triton 2013-ban, 11 millió dollárért. A 2004-es vízre bocsátásakor ez volt a legnagyobb kompozitból épített jacht, amelyet az Egyesült Államokban építettek. A még mindig ugyanazon a néven közlekedő felfedezőhajó hátsó fedélzetén egy Eurocopter EC130B4 típusú helikopter tud leszállni, míg a felépítményből egy meglehetősen jellegzetes „megfigyelőtorony” emelkedik ki, amelybe lifttel lehet feljutni.

+1 Alfa Nero | 81 m
Az Oceanco Alfa Nero a legújabb szuperjacht, amely árverésre kerül – miután Antiguán magára hagyták. A 81,3 méteres hajó 2022 februárjától horgonyzott az Antigua Yacht Club Marinában, és akadályozták számára, hogy elhagyja a kikötőt, mivel hivatalos folyt annak megállapítása, hogy a tulajdonos szerepel-e a nemzetközi szankciós listákon Oroszország ukrajnai invázióját követően. Miután a tulajdonjogra vonatkozó igény nem merült fel, Antigua és Barbuda kormánya bejelentette, hogy árverésre bocsátja, és a jachtot a legmagasabb ajánlatot tevőnek adja el. Az utóbbi évek egyik legnagyobb aukciójára még ebben az évben sor kerül, de annak időpontját nem tűzték ki.

Az első adag: H, Tranquility, Sea Ranger, Titania, Axioma.

(forrás: Boat International, fotók: excellenceriviera.com, heesenyachts.com, boatinternational.com, idesignarch.com, yachtharbour.com, robbreport.com)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!