A legdrágább jachtok, amik árverésen keltek el – első rész

Van, hogy jogi lépések nyomán kerül sor árverésre, de egyes tulajdonosok a licitálási formát a „hagyományos módszer” izgalmas alternatívájának tekintik.

Cikksorozatunkban azt a kilenc (plusz egy) szuperjachtot vesszük sorra, amelyekért a legtöbbet fizették árverésen.

H (korábban Indian Empress) | 95 m
A 95 méteres Oceanco szuperjachtot az után bocsátották árverésre, hogy Máltán lefoglalták, azt állítva, hogy a tulajdonos több mint 1 millió dollár bérrel tartozott a legénységnek. A bíróság által elrendelt árverésre 2018 júniusában került sor, a licit 25 millió eurónál kezdődött. Amikor a nyertes nem fizette ki időben a 43,5 milliós ajánlatát, az ügyben eljáró bíró jóváhagyta a hajó magánértékesítését, néhány nappal a második árverés előtt. Végül 35 millió euróért adták el. A fedélzetén 12 vendég és 30 fős legénység számára van hely, de ma már a H nevet viseli.

Tranquility (egykori Equanimity) | 91,5 m
A 2014-ben Equanimity néven átadott, 91,5 méteres Oceanco-hajó az eddigi második legnagyobb, aukción eladott jacht. Az indonéz hatóságok az Egyesült Államok igazságügyi minisztériumának kérésére foglalták le 2018-ban, az árverésre az év októberében került sor. A győztes ajánlatot a Genting Malaysia Bhd tette, 126 millió dollárral.

Sea Ranger (korábbi Lone Ranger) | 77,7 m
A Lone Ranger egy óceáni vontatóhajóból lett luxus-felfedezőhajó, amelyet 2013-ban az Antibes Yacht Show alatt tartott élő árverésen adtak el. A Prestige Yacht Auction első volt a maga nemében, és a jachtok adásvételének új módjaként hirdették meg. A 77,75 méteres Lone Ranger az árverésen talált új tulajdonosra, és bár a végső ajánlatot nem hozták nyilvánosságra, azt lehet tudni, hogy a jachtot az árverés előtt 20 millió fontért kínálták eladásra, és a kikötött legalacsonyabb áron vették meg.

Titania (született Apoise) | 67 m
A 67 méteres Lürssen Apoise-t 2010-ben bocsátották árverésre, miután előtte négy évig járta a világot. Tulajdonosa, Dave Ritchie, a Ritchie Bros Auctioneers aukciósház társalapítója, így természetes volt, hogy a hajót árverésen adják el. A nyilvános aukcióra 2010 márciusában került, a licit 20 millió euróról indult, és a jacht 33,75 millióért – a becsült értékének nagyjából a feléért – kelt el. A hajót átépítették, meghosszabbították, átkeresztelték Titaniára, majd megjelent a bérelhető jachtok piacán.

Axioma (született Red Square) | 72,5 m
A 72,5 méteres Axioma szuperjachtot 2022 augusztusában árverezték el. Azt követően került kalapács alá, hogy korábbi tulajdonosáról kiderült: megszegte a JP Morgan Bankkal kötött hitelszerződését. A gibraltári bíróság valamivel több mint 37,5 millió dollárért adta el a hajót egy zártkörű árverésen. Összesen 63 ajánlatot vettek figyelembe, miután az Egyesült Államok Pénzügyminisztériumának Külföldi Vagyonellenőrzési Hivatala engedélyezte az amerikai székhelyű vevők részvételét az aukción. A nyertes ajánlatot fokozott átvilágítási folyamat végén fogadták el. Az Axioma 2013-ban épült, 12 vendég számára kínál elhelyezést, belső berendezése pedig a néhai Alberto Pinto munkája.

Folytatjuk…

(forrás: Boat International, fotók: boatinternational.com, yachtcharterfleet.com, barchemagazine.com, superyachtstories.com)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!