Elkelt az első lefoglalt orosz szuperjacht!

Összesen 63 ajánlat érkezett a 72 méter hosszú Axioma szuperjachtra, a tranzakció várhatóan két héten belül lezárul. Nagy kérdés, mi lesz a pénzzel.

Az Axioma márciusi zár alá vétele óta vesztegel Gibraltáron, és az árveréssel ez lett az első ilyen jellegű eladás az orosz oligarchák nemzetközi szankciók alapján lefoglalt jachtjai között. Elemzők és iparági bennfentesek szerint az aukció valószínűleg „vízválasztó” lesz a pénzügyi követelésekkel rendelkező bankok számára, amelyek a szankciókat felhasználva megpróbálják visszaszerezni a pénzük egy részét.

Közben nem szabad megfeledkeznünk arról, miszerint az Egyesült Államok és Nagy-Britannia ígéretet tett arra, hogy az így keresett pénzeket Ukrajnának küldi. Ezt eddig még nem tették meg, főleg azért, mert nincs precedens az ilyen típusú lefoglalt vagyontárgyak értékesítésére, de a szándék él. Ez egy Robin Hood-os gesztus lenne, hiszen a nemzetközi szankciók az orosz oligarchákat célozzák, akiknek a milliárdjairól feltételezik, hogy finanszírozzák Putyin ukrajnai háborúját.

Ám az Axioma eladása nem biztos, hogy erről szól, mert nagy a valószínűsége, hogy az összes pénz közvetlenül a bankhoz kerül. A Dunya Shipyards által 2013-ban átadott, gyönyörű, ötfedélzetű, 72 méteres (236 láb) szuperjachtot legutóbb 75 millió dollárra becsülték. Márciusban elvileg azért foglalták le, mert a milliárdos tulajdonosa, Dmitrij Pumpjanszkij felkerült a szankciós listára, ám a valós ok más: Pumpjanszkij nem fizette a JP Morgantól kapott 21,5 millió dolláros hitelét. Az Axiomát tehát azért foglalták le, hogy a bank legalább a pénz egy részét visszaszerezze. Ezért benne van a pakliban, hogy az új tulajdonos a 75 millió dolláros piaci árnál lényegesen kevesebbet fizetett a jachtért.

James Jaffa, a brit Jaffa & Co cég ügyvédje, aki az Axiomát képviselte a lefoglalás előtt, úgy spekulál, hogy az összeg jóval 20 millió dollár alatt lehet, mert az árverésből származó pénzből a béreket és az adókat is ki kell fizetni. A bank így is megkapná legalább a neki járó pénz jelentős hányadát. Ha feltételezzük, hogy az Axioma többért kelt el, mint a JP Morgan által kölcsönzött 21,5 millió dollár, felmerülhet a kérdés, mi történik a maradék pénzzel. A válasz kissé meglepő lehet: valószínűleg semmi.

A gibraltári bíróságról származó információk szerint, ha a hajó iránti nagy érdeklődés magasabb ajánlatokat eredményezett, a kifizetések után megmaradó pénzt befagyasztják. A hivatalos álláspont az, hogy „az eladásból származó további bevételek kifizetése a bíróságon múlik”, de nagyon valószínű, hogy „a pénzt inkább befagyasztják, minthogy az oligarchán kívül bárki másnak átadják”.

A háború és a szankciók előtt az Axioma volt az egyik legnépszerűbb bérelhető luxusjacht, egyike azon kevés orosz tulajdonú hajóknak, amelyeket a nagyközönségnek kínáltak bérlésre – heti 650 ezer dolláros áron.

A hajó bemutatóvideója:

YouTube video

(forrás: autoevolution.com, fotók: worldwide-yachtcharter.com, aktiayachting.com, yachtcharterfleet.com)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!