Az Adria roncsai: Coriolanus

2008. június 17.

adria_roncsai_01A 850 lóerős aknaszedő hajó, mely 1945. május 5-én aknamentesítés közben futott aknára, Novigrádtól nyugatra, Rovinjtól pedig északra fekszik. A hajót 1940-ben bocsátották vízre és 1941-től elsüllyedéséig szolgált az angol hadiflotta kötelékében. Az 50 méter hosszú hajó a robbanás következtében rendkívül gyorsan elsüllyedt, mert az akna hatalmas lyukat ütött az első raktár közelében. A roncs kellemes merülést biztosít minden hobbibúvár számára, mert legsekélyebb részei mindössze 11 méteren vannak, nyugodt tengeren a felszínről is láthatóan.

adria_roncsai_02A hajótest orr-része nagyon jó állapotban van, felépítményén horgonycsörlők, láncok és két horgony található. Innen hátrafelé indulva, a jobb oldalán látjuk azt a hatalmas lyukat, ahol az akna robbant. Az orr-rész két oldalán a fedélzet szélén van a kettő darab 20 milliméteres légvédelmi ágyú kerek állása. A két hajódaru közül az egyik sértetlen, a másik kidöntve fekszik. A fedélzethez rögzítve találhatjuk most is az aknaszedő készülék egyik részét, a tartalékbóját. A detonáció a parancsnoki állást a parancsnoki híddal együtt teljesen megsemmisítette.

Merülésünket folytatva egy kerek lyukhoz érünk, mely körül békésen fekszenek a kémény burkolatának összegyűrődött darabjai. A taton még egy légvédelmi ágyú mered az égnek, tőle nem messze a nagy csörlővel, melyre az aknafogó vontatókötele van tekerve.

adria_roncsai_04Néhány helyen a fél méter vastag Szent Jakab-kagylóréteg ellenére is át lehet úszni a felépítmény mindkét oldalán a fedélzet alatt futó átjárókon. Belül különféle halrajok tanyáznak, de láttak itt már nagy fűrészes sügért is. A kis mélység lehetővé teszi a hosszú fenékidőt, ezért a kevesebb tapasztalattal rendelkező búvároknak is kiváló lehetőséget nyújt a roncs tanulmányozására.

Giuseppa Dezza
Ez a torpedó romboló hajó torpedó támadás következtében süllyedt el a második világháborúban, Rovinjtól délre egy órányi hajóútra. A fedélzet teljesen szabályosan 30 méter mélyen fekszik a torpedó által kettészelve, a hajó eleje és vége közötti távolság 50 méter. A kibójázott kötél a tattól nem messze a gépágyúra van kikötve. A vízben élő planktonok és a homokos környezet miatt a roncs gyakran tejszerű ködbe burkolódzik, de mivel belsejében nincs behatolási hely, ezért kevesebb tapasztalattal rendelkező roncsbúvárok is nyugodt szívvel felkereshetik.

Istra
adria_roncsai_03Az Istra az Adria egyik leglátványosabb hajóroncsa. Az elsüllyedés körülményeiről viszonylag keveset tudni, annyit azonban biztosan állíthatok, hogy a hajó az első világháborúban veszett el és szinte szabályosan áll a 28-42 méteres mélységben. A 80 méter hosszú Istra környezetében számos lőszer, kézigránát, akna és más fegyvermaradványok találhatók, körülötte pedig páratlanul gazdag az élővilág. A roncs számos durbincs, tengeri keszeg illetve polip és kagylófajták számára ad búvóhelyet. A sok beakadt halászháló miatt, mely körülveszi a hajót, a merüléskor jobban oda kell figyelnie a búvárnak!

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!