Ártatlan a Costa Concordia kapitánya?

Egy Tengerészbecsület című videóban bizonygatja ártatlanságát a 2012-ben zátonyra futott és félig elsüllyedt Costa Concordia volt kapitánya, akivel szemben áprilisban születhet jogerős ítélet.

A YouTube-ra feltett tizenhét perces felvételen Francesco Schettino arról beszél, hogy nem hagyta magára a süllyedő Costa Concordiát és annak utasait. A világ egyik legnagyobb tengerjárója a toszkán Giglio-szigetnél futott rá egy sziklára, amely szabályosan meglékelte. A hajón tartózkodó 4229 emberből harmincketten veszítették életüket, közöttük a magyar Fehér Sándor hegedűművész.

Schettino tagadta a vádakat, hogy a 2012. január 13-án történt baleset éjszakáján kapitányhoz méltatlanul megszökött a hajóról, és miközben az utasok még a tengerjárót próbálták meg elhagyni, ő már a parton volt, és onnan nézte tétlenül a Costa Concordia süllyedését. A videón olyan felvételeket is bemutatnak, amelyen a már oldalára dőlt hajón ott áll a fedélzeten. A kapitány azt állítja, az utolsó mentőcsónakkal hagyta el a hajót.

A Costa Concordia hajótársaságot pénzbírságra ítélték, és több mint nyolcvanmillió euróval kártalanította az áldozatok családtagjait és más utasokat. A per egyetlen vádlottja az időközben kapitányi rangját és állását is elveszítő Francesco Schettino maradt. Őt másodfokon tavaly májusban 16 évre és egy hónapra ítélték többrendbeli, gondatlanságból elkövetett emberölés, hajókatasztrófa okozása, valamint a hajó elhagyása miatt.

Videóját a volt kapitány az olasz semmítőszék április 20-án várható ítélete előtt tette közzé. Francesco Schettino eddig mindössze négy napot töltött börtönben, azóta szabadlábon védekezett, mivel a bíróság kizárta a szökés veszélyét. Feltételezések szerint Schettino az óriás tengerjáró hajóval szándékosan hajtott túl közel Giglio sziklás partjaihoz, hogy az éjszaka kivilágított hajóval mintegy tisztelegjen a szigetnek. Az óvatlan manőverezés vezetett a katasztrófához.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!