Antila 24.4 – Biztonság minden körülmények között

Az Antila 24.4-est alapvetően kis és közepes szélviszonyokra optimalizálták, de két reffsorának köszönhetően nagyobb szélben sem vall szégyent. Ízléses formavilága, ergonomikus kokpitkialakítása, tágas, modern, divatos hajóbelsője és több mint elégséges felszerelése hosszabb túrákra is alkalmassá teheti.

Az Antila Yachts négy modellből álló legkisebb tagjának augusztusi vízre tételével teljessé vált a lengyel prémiumgyártó balatoni flottája. A középkategóriás szegmensben sikeresen bizonyító típusok mellett növekvő kereslet tapasztalható az elsősorban napi használatra szánt, egy számmal kisebb, kevesebb extrát felvonultató és így költségkímélőbb, 8 méter körüli crossoverek vagy daysailerek iránt is.

A tágas, ergonomikus kokpit mellett már ebben a méretkategóriában is alapelvárás az egyszerű, könnyű kezelhetőség, a minőségi anyaghasználat, az igényes kivitelezés, illetve a kényelmes, konyhát, fürdőt, használható ülő- és fekvőhelyeket, valamint számos tárolóhelyet felvonultató hajóbelső.

Nos, ebben az összehasonlításban az Antila legkisebb 24.4-es modellje valóban figyelemre méltó választás lehet. A hajón a 2010-es évek második felének a formavilága köszön vissza, már-már versenyhajós megoldásokkal, mint a függőleges orrtőke, a maximálisan szélesre nyújtott hajófar, a hajótestbe húzott, növelt formastabilitást biztosító markáns élek, illetve egy még jó áttekinthetőséget kínáló felépítmény. Kívülről teljesen rendben van, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy a kikötőben a partfal mellé állított hajó a vízre tételt követően azonnal mágnesként vonzotta az érdeklődőket.

Amit viszont a kikötői nézelődők nem láthattak, az a nagyon tágas hajóbelső. A felépítmény méretéből egyáltalán nem következtethető a beltér 1,88/1,71 méteres állómagassága. A rengeteg beáramló fényben úszó modern, egy kicsit skandinávosan, fiatalos fal- és kárpitszínekkel összerakott (alapáron 2 falszín, 42 kárpitszín, 2 munkalapanyag és 2 padlószín közül választhatunk) hajószalon. Az egybenyitott lakó- és hálótérben teljesen használható méretű matracokat találunk, az orrban (2,02×1,50/0,23 méter), a fuchsban (2,05×1,18 méter), illetve 1,90×0,70 méteres ülő/fekvő padokat a szalonban. A svertszekrényt is befogadó felhajtható oldalszárnyú szalonasztal kielégítő méretű, az oldalfalakon pedig rengeteg szekrény és polc sorakozik, igényesen megépítve.

A konyhapult mosogatótálcát és 42 literes hűtőszekrényt – a gáz- vagy villanytűzhely opciós –, míg a zárt, de szintén állómagasságú fürdő mosdótálcát – teljes hosszában szekrénnyel – és kémiai vécé-előkészítést kapott.

A fedélzeten az Antila Yachts koncepciójának megfelelően a maximális kokpitméret és az egykezes kezelhetőség köszön vissza. A kormányhosszabbítóval szerelt rúdkormányt sem a kabintetőre szerelt fallkötél csörlőkhöz vezetett mozgókötélzet kezelésekor, sem a kokpitpadlóra rögzített duplacsigás grószshot kezeléséhez nem kell elengednünk. A 9,5 méteres árbócot Lazy Jackkel, horizontális szabású, telelatnis dakron vitorlával és fokrollerrel szerelték fel.

Mint az összes Antila hajót, a magyarországi importőr ezt is felszerelte Balaton csomagjával, ami az erősített, horgonytartós orrkilépőre rögzített genakker/Code0 rögzítési pontot, az árbócba befűzött fallkötelet, valamint a kokpit két oldalára helyezett könnyű szeles vitorlacsörlőket jelenti.

Az Antila 24.4 méretében nagyon közel áll a 26CC modellhez, de használhatóságában sokkal szélesebb kör számára lehet opció. A hajótestbe teljesen behúzható ballasztsvertjének, a 2,70 méteres testszélességének, a változtatható, legfeljebb 1,36 méteres merülésének, kiemelhető külmotorjának, dönthető árbócának, illetve a mindössze 2000 kg-os öntömegének köszönhetően nagyon könnyen szállítható, sólyázható, azaz nemcsak a Balatonon, hanem bármely kisebb, sekélyebb vízfelületen is biztonsággal vitorlázható.

(Cikkünk teljes terjedelmében megtalálható az Aqua magazin 148. számában)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!